Peuters met stress

Posted on 16 november 2018

2


Het kwam gisteren vrij prominent in het nieuws. Peuters die blootstaan aan stress hebben meer kans op (gezondheids)problemen later in hun leven. Daarom zouden zeer jonge kinderen moeten worden gescreend op het stresshormoon, zodat kan worden ingegrepen. Anders krijgen ze last van PSS. Het Peuter Stress Syndroom.

Kinderen van een jaar of 2 testen op stress? Het doet de meeste mensen de wenkbrauwen fronsen. Toch is de gedachte best sympathiek. Chronische stress is voor niemand goed. Ik kan me best voorstellen dat het voor ukkies van 2 jaar oud erg schadelijk is. Maar in plaats van weer een volgend testcircus op te tuigen lijkt het me beter in te zetten op een opvoeding met Rust, Reinheid en Regelmaat.

Ik heb regelmatig het gevoel dat we een beetje aan het doorslaan zijn. En ons gezonde verstand niet meer gebruiken. Geen diëtist voor alle zware kinderen. Maar afspreken dat we op scholen water drinken en geen cola of red bull. Geen extra taaltesten voor kleuters, maar lekker voorlezen voor het slapen gaan. En waarom extra bewegingslessen voor de allerkleinsten, als ze ook lekker buiten kunnen spelen?

Stress voor peuters is niet goed voor hun gezondheid. Dat geloof ik best. Bied ze dus een regelmatig leven. Sleep ze niet iedere dag van hot naar her. Maak niet de steeds slaande ruzie in hun bijzijn. En vermijd allerlei testen. Want daar krijg je als ouders weer stress van. En dat kan nooit goed zijn voor de kinderen. Dat wijst onderzoek uit.

 

 

 

Posted in: Uncategorized