De gemeente Assen heeft een probleem. De kosten voor de jeugdzorg lopen uit de hand. En dus hebben ze een pakket aan maatregelen bedacht. Een van die maatregelen is het laten groeien van de wachtlijst. Kinderen die hulp nodig hebben krijgen die hulp gewoon wat later. Ik begrijp heus wel dat nood soms wet breekt. Maar is dit nu echt de bedoeling?
Het aantal kinderen dat blijkbaar gebruik moet maken van jeugdhulp en jeugdzorg groeit en groeit maar. Als de trend zich nog heel even doorzet dan heeft een op de vijf kinderen professionele hulp nodig om veilig en gezond op te kunnen groeien. Zou het echt? Zou onze jeugd, die tot de gezondste en gelukkigste jeugd ter wereld schijnt te behoren, echt zoveel meer problemen hebben dan kinderen uit Duitsland, België of Zweden?
Ik moest denken aan het verhaal over een camping langs een snelstromend riviertje. Plotseling dreef een klein kind in het water en dreigde te verdrinken. Campinggasten wisten het kind ternauwernood te redden. Maar rusten zat er niet in. Want daar dreef weer een nieuw kind. En nog een. En nog een. De hele camping hielp mee om de kinderen uit het water te halen. Maar een jongen sprong op de fiets. Woedend schreeuwde men hem toe dat hij moest helpen. “Nee, ik fiets stroomopwaarts om de idioot die de kinderen in het water gooit tegen te houden.”
Over de financiën van gemeenten binnen het Sociale Domein valt veel te zeggen. En dat zal ik zeker ook nog doen. Maar twee dingen weet ik zeker. Als gemeenten de inkoop niet samen maar in hun eentje doen, kost dat veel meer geld en bureaucratie. Geld dat gebruikt had kunnen worden voor kinderen. En als het aantal kinderen dat hulp krijgt maar blijft groeien en groeien, kost dat steeds meer geld. Kinderen redden uit snelstromend water is belangrijk. Maar ik zou me als gemeente zeker afvragen hoe het komt dat zoveel kinderen er überhaupt in terecht komen.
Zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat we bestaanszekerheidsproblemen op proberen te lossen met zorg en jeugdhulp? Dat we kinderen uit gezinnen met stress en (financiële) ellende proberen te helpen, maar we de werkelijke oorzaak niet aanpakken? Zou het zo kunnen zijn dat wijkteams door enorme werkdruk wat al te snel doorverwijzen naar dure zorg? Omdat ze gewoon de capaciteit niet hebben zelf lichte hulp te bieden? Zou het zo kunnen zijn dat we het lastig vinden ouders te confronteren met hun slechte opvoeding en dus het kind maar gaan ‘helpen’? Zou het zo kunnen zijn dat het hebben van een diagnose voor je kind ook erg lonend is?
Het zijn zo maar wat gedachten aan de keukentafel op zaterdagmorgen. Maar, los van het voorbeeld van de gemeente Assen. En, los van de financiële druk die veel gemeenten al dan niet terecht ervaren. Het lijkt me in analogie met het verhaal over de kinderen in het snelstromend riviertje een goed idee eens even op de fiets te stappen en te kijken waar de ellende nu vandaan komt. En het zou zomaar kunnen dat mijn gedachtenspinsels een behoorlijke kern van waarheid bevatten. Het lijkt me heel verstandig oorzaken te zoeken en aan te pakken. Heel wat beter in elk geval dan het laten groeien van wachtlijsten.
Jan
29 september 2018
Helemaal mee eens. Wat je ook vaak ziet, dat het is denken en doen voor en niet denken en doen met. Mensen in dit soort situaties worden gezien als objecten, communicatie tussen s er niet en empathie kom je niet tegen. Ook nu kan door wat meer praktisch te werken en minder volgens regels veel op te lossen.
krijntenhove
29 september 2018
Om in dezelfde trend te blijven: stap zelf op de fiets en ga die jongen helpen om die idioot tegen te houden. Maar besef wel dat het systeem wat we nu hanteren idioot is. Waarom de GI’s die provinciaal/boven provinciaal opereren in stand houden terwijl de zorg lokaal beter en efficiënter geborgd kan worden. Ik heb nu meerdere keren de hand uitgestoken om in gesprek te gaan om deze weeffouten te bespreken, gereageerd op deze blogs maar helaas blijft u kijken naar de kinderen die voorbij stromen. U stapt niet in de rivier om ze te helpen maar stapt ook niet op de fiets om die idioot tegen te houden. Hiermee de weg van de minste weerstand te kiezen als nietszeggende regeringspartij. En dat terwijl u hiermee wegkijkt en niet ingrijpt om deze kinderen echt te helpen. Sta op en durf het gesprek aan te gaan.
Met vriendelijke groet,
Krijn ten Hove
renepetersoss
29 september 2018
Dag Krijn. Ik denk dat ik iets gemist heb als ik je reactie lees. In gesprek ga ik graag. Zeker met betrokken mensen. Mail naar e.vwelij@tweedekamer.nl en hij plant snel iets in. Ik kijk er naar uit.
krijntenhove
29 september 2018
Aankomende maandag zal ik een mail sturen naar je!
gerritlinden
29 september 2018
Dag René, Een ander vraagje .Al dat gedoe over zwarte piet kan jij met je fractie of coalitie daar geen eind aan maken .Dat een ouder commissie van een school zomaar kunnen beslissen dat op die school geen sinterklaasmeer mag komen , dat kan niet en mag niet gebeuren voor die kinderen .Of nu een donkere of witte school is de traditie moet men toch voor land en vaderland in ere houden dacht ik zo .René kijk eens wat je hier aan kan doen tradities over boord doen .Bedankt voor de moeite .
Verzonden vanaf Samsung-tablet.
Wil van der Kruijs
29 september 2018
Rene, Als de gemeentes het alleen doen en niet samen met anderen kost dat altijd meer geld. Dat is een van je stellingen.. Maar als dat zo is, moet dan niet opnieuw een afweging plaats vinden of de provincie toch niet een betere bestuurslaag was voor goede en goedkopere jeugdzorg? Fijn weekend. Wil
>
Mariska Doornekamp
29 september 2018
Oorzaak is niet moeilijk. Er worden onderbuikgevoelens als waarheid neergezet er word niet naar hulpvragen geluisterd. Hulp is gericht op financiële prikkels en standaard protocollen ipv maatwerk en oplossingsgericht. Kinderrechten worden aan de lopende band geschonden. Ouderverstoting word moedwillig aan gewerkt omdat er dan uhp komt wat extra geld oplevert. Budgetten worden in de jeugdzorg passend gemaakt door x aantal uhp te realiseren. Er word niet aan waarheidsvinding gedaan, er worden door jeugdzorg medewerkers diagnoses gesteld wat normaal alleen een psychiater mag doen. Je mag je dossier niet aanpassen dus leuhens, vooroordelen gaan van instantie a naar b naar c en dus geen hulp dat past want dan moet er erkend worden dan er fouten gemaakt zijn. De zorg kan zoveel goedkoper ik wil best met je in gesprek hierover. Ik heb de oplossing.
Als ouder sta je 10-0 achter als je hulp vraagt. De kans dat je kind uhp gaat is 90%, immers dat word als hulp gezien.