Een rib uit mijn lijf

Posted on 27 augustus 2018

2


Gisteren keek ik ‘Zomergasten’. Gast was minister Wiebes. Het werd een bijzondere avond. Met een, vond ik, ongewoon kritische presentatrice Janine Abbring. Vooral wanneer het ging over Wiebes’ zogenaamde groene agenda. Abbring verzuchtte op een gegeven moment dat ze nog heel veel kritische vragen had over het klimaat akkoord. Zelf gaf ze het goede voorbeeld. Van Wiebes was dat nog maar de vraag. Abbring: “En, heb jij al een warmtepomp? Ik wel. 14.000 euro. Een rib uit mijn lijf.”

Kritische journalistiek is natuurlijk prima. En een groene agenda wat mij betreft al helemaal. Er is een klimaat akkoord gesloten. En daar is een goede reden voor. We zullen veel moeten veranderen. Als we tenminste een beetje zorg willen dragen voor de toekomst van onze kinderen. Maar is schrik wel een beetje dat een journalist blijkbaar verwacht dat mensen massaal warmtepompen gaan installeren. Want wat voor haar ‘slechts’ een rib uit haar lijf is, is voor vrijwel niemand op te brengen.

Voor mij is het helder. Klimaatdoelen moeten worden behaald. En ze zullen worden behaald. Een enkele ontkenner daargelaten zijn de geleerden het er wel over eens. We hebben eigenlijk geen keuze. En we zullen er allemaal het nodige van merken. Hoe en wat? Dat weet ik niet precies. Wat ik wel weet is dat het niet kan op de manier van Abbring. We kunnen niet aan mensen vragen ‘gewoon’ een pomp van 14.000 euro te plaatsen. Zoveel geld heeft bijna niemand. Kom op zeg. Het moet wel groen. Maar het moet ook sociaal.

Posted in: Uncategorized