Lekker lezen

Posted on 16 juli 2018

2


Jaren geleden was ik als teamleider op het VMBO medeverantwoordelijk voor de plaatsing van leerlingen op het juiste niveau. Voor sommige leerlingen konden extra middelen voor ondersteuning worden aangevraagd. Die leerlingen kwamen dan in aanmerking voor Leerweg Ondersteunend Onderwijs. Sommige leerlingen hadden wel extra ondersteuning nodig. Maar hun niveau voor begrijpend lezen was nét te hoog. Geen probleem. Na de zomer lag hun niveau een stuk lager. En vielen ze keurig binnen de criteria.

Uit onderzoek blijkt wat we jaren geleden al wisten. Kinderen die in de zomervakantie niet lezen vallen (ver) terug in hun leesontwikkeling. Daarom starten verschillende bibliotheken met het project ‘leesmiljonairs’. Tijdens dit project proberen kinderen samen een miljoen minuten te lezen deze vakantie. Ze kunnen daarbij een medaille verdienen. Dat is leuk. En waarschijnlijk nuttig. Want echt iedere minuut waarin een kind leest, helpt. Dat zegt onderzoek. En dat leert in elk geval mijn ervaring als docent.

Als kind, maar zeker als volwassene, heb ik altijd graag gelezen. Ook nu nog. Al heb ik er gedurende het jaar niet zo heel veel tijd voor. Mijn leestijd gaat veel op aan vergaderstukken, vakliteratuur en (nieuws)artikelen. Tijdens het reces is dat anders.  En heb ik meer tijd om te lezen. Ik heb een aardig stapeltje liggen. ‘Musch’ van Jean-Marc van Tol bijvoorbeeld. En ‘Het bloed in onze aderen’, van Miguel Bulnes. Tenslotte ‘Napoleon, de schaduw van de revolutie’ van Bart van Loo. Een prima stapeltje om de avonden mee te vullen dacht ik zo. En uiteraard gekocht bij de lokale boekhandel.

Tijdens de lange schoolvakanties gingen wij vroeger vaak kamperen. Voor we op vakantie gingen nam ons mam ons mee naar de bibliotheek. Daar mochten we een doosje vullen met boeken. Een paar stripverhalen voor in de auto. En een paar spannende boeken (van De Vijf bijvoorbeeld, of van Snuf de hond). Ik ben er mijn ouders nog dankbaar voor. Voor de fijne vakanties uiteraard. Maar ook omdat ik van hen heb leren houden van lezen. Ik heb er dagelijks profijt en plezier van. Pak deze vakantie gewoon wat boeken mee. Voor jezelf en voor de kinderen. Laat ze desnoods meedoen aan de ‘leesmiljonairs.’ Lekker lezen is belangrijk.

Posted in: Uncategorized