Buurthutje gesloopt

Posted on 14 juli 2018

2


Maanden schijnen ze er aan gewerkt te hebben. De hut was de trots van tientallen kinderen. Ze speelden er graag. Maar hij stond er illegaal. Dat meldt RTV Rijnmond.  Op last van de gemeente Papendrecht moest de hut worden afgebroken. En wel zo snel mogelijk. Want hij zou niet veilig zijn. En stond bovendien in het openbaar groen. Dat is niet goed voor de openbare orde.

Bij het lezen van het bericht moest ik denken aan een bewonersavond die ik jaren geleden hield in Herpen. Als wethouder ging ik in gesprek met de lokale jeugd. “Herpen is geweldig. Er is genoeg te doen. Maar met een ding kunt u ons helpen wethouder. Kunt u de heren van de groenvoorziening vragen te stoppen met het slopen van ons crossbaantje. Het is een heel werk hem steeds weer op te bouwen.”

Dat was een leerzaam moment voor een bestuurder. Wat vanuit het perspectief van de gemeente herstel van het openbaar groen was, was vanuit het perspectief van de jeugd het slopen van een met zorg gebouwd crossbaantje. Voor mij was het helder toen. Als niemand last heeft van de fietscrossende jeugd, blijft dat baantje mooi bestaan. De mensen van de groenvoorziening hebben werk genoeg.

Ik heb niet meteen een mening over de ‘buurthut’ in Papendrecht. Misschien was het inderdaad onveilig. Of misschien liep het bouwwerk zodanig uit de hand dat de buurt er echt last van had. Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat het voor een gemeente nuttig is om bij het handhaven van regels te spreken met bewoners. En te kijken of die algemene regels ook in dit specifieke geval toegepast moeten worden. Want wat voor de een een stapel pallets is, kan voor een grote groep kinderen een kasteel, een fort of misschien een droomhuis zijn. En zoiets stoot je niet zomaar om.

Posted in: Uncategorized