De luie straatmuzikant

Posted on 28 juni 2018

2


Tegenwoordig hoor je minder van hem heb ik de indruk. Maar in ons studentenhuis hebben we ons blauw gelachen tijdens het kijken naar de eerste shows van Hans Teeuwen op video. Sommige onderdelen zijn wat mij betreft legendarisch. Wat te denken van ‘pantomime voor de blinden.’ Of zijn ‘kaboutertje’. Het is allemaal terug te vinden op Youtube. En ik moet er nog steeds hard om lachen. Legendarisch waren ook zijn ‘imitaties.’ Waarvan ‘de luie straatmuzikant’ mij het meest is bij gebleven.

De luie straatmuzikant. Stel je het uitgestreken gezicht van Teeuwen voor. Natuurlijk eerst een korte pauze om de spanning wat op te bouwen. En dan begint de muzikant. “LALALA. GELD!” Dat laatste benadrukkend door een uitgestoken hand onder je neus te duwen. Hilarisch wat mij betreft. Soms moet ik aan de straatmuzikant denken. Laatst nog. Toen iemand me probeerde te overtuigen dat alle problemen op te lossen waren met extra miljoenen uit Den Haag.

Laat ik preciezer zijn. Een echte poging me te overtuigen was het niet. Men poneerde gewoon de stelling met zo’n vanzelfsprekendheid alsof iedere twijfel op voorhand uitgesloten zou zijn. “In dit land lossen we de problemen op met meer geld. Dat weet toch iedereen. Of met meer regels natuurlijk. Dat kan ook.” Was het maar zo simpel zou ik zeggen. We geven in ons land meer geld uit om mensen te helpen, dan welk ander land op aarde ook. Geld alleen kan het probleem niet zijn. En regels hebben we niet te weinig wat mij betreft. Maar juist teveel.

Ik heb er de afgelopen jaren veel over geschreven. En probeer iedere dag mijn steentje bij te dragen om zaken daadwerkelijk te verbeteren. Er gaat veel goed. Maar er gaat ook best veel verkeerd. En met een beetje goede wil en gezond verstand valt er nog veel menselijk leed te besparen. Om over de maatschappelijke kosten maar te zwijgen. Natuurlijk is dat niet eenvoudig. Want we hebben alles zo ingewikkeld gemaakt, dat iedere verandering per definitie moeilijk is. Maar het kan wel. En het moet ook. Alleen maar roepen dat geld alles op zal lossen helpt niet. We zullen in beweging moeten komen. En meer creativiteit aan de dag moeten leggen dan de luie straatmuzikant.

 

 

Posted in: Uncategorized