Beloning voor minder schade

Posted on 9 januari 2018

2


Eigenlijk is het heel simpel. Als er minder geld moet worden uitgegeven aan het repareren van vuurwerkschade, blijft er meer geld over voor leuke dingen. In Wijk bij Duurstede passen ze deze redenering toe in de praktijk. Jongeren mogen daar tienduizenden euro’s uitgegeven aan voorzieningen. Gewoon omdat er minder schade was. Ik vind het plan geweldig in zijn eenvoud.
Je kunt er anders tegenaan kijken. En je bijvoorbeeld afvragen waarom normaal gedrag beloont moet worden. Maar ik zie het anders. Als groepen mensen hun gedrag aanpassen en daardoor geld besparen, waarom zouden ze daar zelf niets aan over kunnen houden? Geld dat je niet nodig hebt om iets te repareren kan gebruikt worden om iets leuks of nuttigs mee te doen. Net als thuis.
Roken kost geld. En roken is ongezond. Dus is stoppen met roken een goed idee. Ik kan het me nog goed herinneren. De vader van een vriend ging stoppen met roken. Hij had een langwerpige plastic buis waar muntjes van vijf gulden ingestopt konden worden. Een paar keer per week ging daar ook een muntje in. Geld dat normaal gesproken aan shag uitgegeven werd. En als de buis vol was, gingen ze met het gezin een uitstapje maken.
Er zijn ook wijken waar ze het groter aanpakken. In de Osse wijk de Ruwaard bijvoorbeeld. Daar werkt men met zogenaamde ‘gebiedsgerichte financiering’. Geld voor de wijk blijft voor de wijk, is een van de uitgangspunten. Burgers organiseren samen met corporaties, zorgaanbieders en instellingen zaken op het gebied van wonen welzijn en zorg op een andere, betere manier. Met meer aandacht voor maatwerk en preventie. Uiteindelijk is dat beter. En bespaart het geld. Geld dat kan worden uitgegeven aan leuke en nuttige dingen voor de wijk. Zo hoort het ook.
Het vereist een andere manier van redeneren. Want ja, in Wijk bij Duurstede belonen ze inderdaad gedrag dat normaal zou moeten zijn. Is dat een slecht idee dan? Ik denk het niet. Geld dat je spaart doordat je niet meer rookt gebruiken voor een uitje? Prima toch! En (zorg) geld dat je samen met de wijk weet te besparen door meer maatwerk en preventie, mag je best gebruiken voor de wijk. Dat lijkt me een uitstekend idee.

Posted in: Uncategorized