Olie op het vuur

Posted on 19 november 2017

3


Natuurlijk begrijp ik het wel. Genuanceerde krantenkoppen trekken geen aandacht. En berichten op sociale media die geen emoties losmaken, krijgen geen ‘likes.’ Het voeren van een normale discussie over Zwarte Piet is niet meer mogelijk. Je bent of racist of naïeve wegkijker. Meer smaken lijken er niet te zijn. De berichtgeving in reguliere media gooit nog meer olie op het vuur.

‘Zwarte Piet triomfeert in Dokkum’, kopt de Volkskrant. En: ‘Doneren voor Friese helden’, schrijft de Telegraaf. Het AD bericht over ‘helden die anti-pieten stopten’. Ik vind het verstoren van een kinderfeest niet oké. Daarover geen enkel misverstand. En roepen dat iets racisme is, dat bevordert een normale discussie niet. Maar mensen die een snelweg blokkeren om demonstranten tegen te houden ‘helden’ noemen, dat gaat me echt te ver. Wat is de volgende stap?

Laten we het volgende eens proberen. Stel je eens voor dat je nog nooit van Sinterklaas en Zwarte Piet gehoord hebt. En je leest door die bril de krantenkoppen van de afgelopen dagen. Welke conclusie trek je dan? Dat het gaat om een kinderfeest? Dat lijkt me niet. Gelukkig was het dat wel degelijk in Dokkum. En daarbij genoten ook nog twee miljoen mensen van de intocht van de goedheiligman op TV. Hoe mooi zou het zijn als volwassenen met radicale acties en ideeën dat voor ogen zouden houden. Een beetje meer nuance alsjeblieft. En gooi geen olie op het vuur. Het gaat tenslotte om een kinderfeest.

 

Posted in: Uncategorized