Jeetje wat een gedoe op een school in Tilburg. Alle kinderen hebben recht op gezonde voeding en drinken. En ook het onderwijs heeft daar een verantwoordelijkheid in. Daarom moest het roer om op een school in de Tilburgse Vogeltjesbuurt. Althans dat vond de schoolleiding. “Weg met cola en gevulde koeken. Voortaan eten we fruit en drinken we water.”
Niet iedereen stond direct te juichen bij de nieuwe schoolregels.”Waar bemoeien ze zich mee. Ik maak zelf wel uit wat goed is voor mijn kind.” En: “Mijn kind lust geen water.” Of, nog krachtiger samengevat: “Water is voor honden.” Ergens schuurt het natuurlijk. Want is het echt de taak van een school te zorgen dat kinderen gezond eten en drinken? En kun je zulke zaken eigenlijk afdwingen?
Voor de duidelijkheid: het is niet vanzelfsprekend dat kinderen gezond eten en drinken. Ik denk dat de gemiddelde lezer van deze column zou schrikken van wat een puber in de schoolpauze in zijn hoofd stopt. Maar ook op de basisschool zijn broodtrommels met enige regelmaat gevuld met koek. En spoelen sommige kinderen hun lunch weg met blikjes energiedrank. Niet gek dus dat kinderen gemiddeld steeds zwaarder worden.
Voor mij is een school geen plaats waar alleen feitjes en kunstjes worden geleerd. Het is meer dan dat. Natuurlijk heeft een school een plaats in de opvoeding van kinderen. En bij opvoeden horen regels. Ik vind het niet zo gek dat een school afspraken maakt over wat er tijdens de pauze gegeten en gedronken kan worden. En wat voor traktaties er zijn toegestaan. Zeker niet omdat zulke regels aantoonbaar in het belang van kinderen zijn.
Weerstand valt te verwachten, wanneer je nieuwe regels invoert. Daar is niets vreemds aan. Daar valt mee te leven. Na een tijdje zijn nieuwe regels gewoon. En regels zijn toch niet het begin van een dialoog over gezondheid, voeding en (over)gewicht bij kinderen? Maar ze zijn het resultaat van een gesprek tussen ouders en leraren die al wat langer aan de gang is.
“Water is voor honden.” Ik kan er hartelijk om lachen. Het is een mooie oneliner. Maar als argument niet serieus te nemen natuurlijk. Wat mij betreft is een continu gesprek over gezondheid en opvoeding bij uitstek een taak van de school. Een goede school gaat dat gesprek niet uit de weg. En ja, uiteindelijk horen daar ook afspraken bij. Niks vreemds aan.
Marti de Brouwer
3 september 2017
Het was inderdaad veel discussie en kreeg veel aandacht vanuit de pers. Wat de meeste vergeten is dat er WEL 5 ouders tegen waren en dat de gesprekken al maanden voor de vakantie (vaak) gevoerd zijn. Kracht van de minderheid is dit volgens mij.
Maar ik vind het belachelijk dat je kind in de eerste kleine pauze geen frikadelbroodje mag eten. Ik vraag me zelfs af of ze niet verplicht zijn om een oventje aan te bieden zodat het broodje warm gemaakt kan worden.
Tot zover,z
Marti
Wim Slebus
3 september 2017
René; eens!👍 Overigens ook eens met het uiteindelijk alleen toestaan van water drinken.
Marcel Schalken
3 september 2017
Ik weet t niet René. Ik denk dat beide standpunten, zowel van school als de hint richting de hondenbak wat overtrokken zijn. Op school worden verschillende regeltjes gesteld, ook dat is waar, maar dit komt veel meer in het gebied van je eigen persoonlijke keuzes kunnen maken. De houding van school vind ik hierin dus betuttelend wat een overtrokken reactie aan de andere kant uitlokt. Ik denk dat de betreffende school hier ook een kans mist: ze dankt haar bestaansrecht toch juist om kinderen (en ouders) wat te leren? Is via die weg niet veel effectiever maar wel met behoud van respect voor elkaars persoonlijke keuzes.
Agnes Blok
3 september 2017
De meeste ziektes komen voort door uitdroging, omdat te weinig water wordt gedronken. Ga je met ziek zijn naar de arts, dan wordt een pilletje voorgeschreven, terwijl regelmatig 2 liter water per dag gewoon de beste remedie is. Koffie, frisdranken, (alcohol, tabak,) drogen uit. Tegenover een kopje koffie bijvoorbeeld staat eigenlijk een glas water om de vochthuishouding op peil te houden en de vele suikers in frisdranken dragen bij tot vermoeidheid. Ik vind waterdrinken noodzaak voor de gezondheid en daar kan niet vroeg genoeg mee worden begonnen. En niets mis met fruit en gezonde voeding op scholen. Een goed initiatief van de school.
Marcel Schalken
3 september 2017
je hebt zeker gelijk met wat water doet voor de gezondheid. De vraag is meer of je nu opdringt / verplicht gaat stellen wat jij gezond vind aan mensen die ervoor kiezen daar anders mee om te gaan. Als jij dit wilt voor jouw kind: prima!
Agnes Blok
3 september 2017
elke subcultuur heeft zijn voorkeur, maar moet een school daar allemaal aan voldoen? School is educatie en laten zij een voorbeeld geven van gezond leven.
Willem van Tilborg
3 september 2017
Een dispuutsgenoot zei eens tijdens een gezamenlijke maaltijd (met veel bier natuurlijk) dat boerenkool alleen goed is voor konijnen. Hij at het toch op en is nu rechter. Misschien heeft die boerenkool hem wel daarbij geholpen.
Tonnie Wetering
3 september 2017
Zijn we een product van de overheid en de daaraan geliceerde scholen, of hebben we ook nog het recht om zelf keuze’s te maken?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schoolmelk
Berrie
4 september 2017
Op onze basisschool is het al jaren geleden ingevoerd. In het begin uiteraard wat weerstand maar nu idd gewoon geaccepteerd.
Geen kind of ouder die dit geen goede regel vindt. Want ook niet iedere ouder is bij machten om zijn/haar kind ene koek of energiedrank mee te geven. Gewoon omdat het te duur is. Dat effect is nu ook niet meer van toepassing.
Dus naar de gezonde impact ook gewoon goed dat alle kinderen op school zoveel mogelijk gelijk zijn en behandeld worden.
Prima zaak in Tilburg. En als de ouders het een kans geven zul je zien dat het ook daar goed gaat werken.