De gemeente Den Haag geeft duizend kinderen van ouders met weinig geld een mobiele telefoon. Dat is nodig omdat kinderen tegenwoordig echt niet meer zonder kunnen. Tenminste dat zegt staatssecretaris Klijnsma. “Kinderen kunnen hun lesrooster zonder telefoon niet zien. En hun cijferlijsten ook niet. Bovendien raken ze zonder apparaat in een sociaal isolement.” Het plan lijkt sociaal. Ik zie het toch anders.
Gemeenten krijgen geld van het rijk om armoede te bestrijden. En fors extra geld voor arme kinderen. Het probleem is dat mensen zich wel moeten melden bij de gemeente om in aanmerking te kunnen komen voor ondersteuning. Dat doet lang niet iedereen. Veel kinderen worden niet ‘gevonden.’ Gemeenten houden dus geld voor kwetsbare kinderen over. En dat kan natuurlijk niet. Dus verzinnen ze iets wat stevig geld kost. En niet teveel moeite kost. En bovendien een leuk PR-plaatje oplevert. Een telefoon als cadeautje van de gemeente bijvoorbeeld.
Natuurlijk is een mobiele telefoon tegenwoordig erg belangrijk. Al is het nu ook weer niet zo dat kinderen zonder smartphone doelloos door de schoolgangen dwalen, omdat ze geen idee hebben waar ze moeten zijn. Maar er zitten aan het plan de nodige haken en ogen. Wat als een telefoon kwijt raakt of stuk gaat bijvoorbeeld? Wie betaalt de telefoonkosten op middellange termijn? Krijgen de kinderen over een paar jaar een nieuwe telefoon als het huidige exemplaar verouderd is? En welk signaal geef je aan kinderen door iets dat veel geld kost gratis en zonder tegenprestatie te vertrekken? En welk signaal geef je af aan kinderen die niets krijgen?
Den Haag verstrekt duizend smartphones aan duizend brugklassers. Maar De Haag heeft veel en veel meer kinderen die leven in relatieve armoede. De meeste kinderen krijgen dus niets. En dat is overal een heel groot probleem. Gemeenten bereiken veel te weinig kinderen die ondersteuning nodig hebben. Omdat ouders zich schamen bijvoorbeeld. Of omdat we alles zo enorm ingewikkeld hebben gemaakt. Bovendien heeft de overheid in zijn algemeenheid een belangrijke rol in de financiële ellende van veel gezinnen. Het lijkt me beter daar iets aan te doen dan aan symboolpolitiek. Geld moet besteed worden om echte problemen aan te pakken. En niet aan duizend mobieltjes.
Het leek zo mooi. T-Mobile is blij. Want die hebben toch weer duizend abonnementen verkocht. En gratis reclame gekregen natuurlijk. Dat is ook wat waard. Klijnsma is blij. Want het weggeven van telefoons aan arme kinderen is mooie PR. De gemeente is blij. Want het geld dat beschikbaar is voor arme kinderen krijgen ze eindelijk op. En duizend kinderen zijn blij. Want een gratis telefoon komt bij hen zeker goed terecht. Maar de belastingbetaler is niet blij. Want veel geld had beter kunnen en moeten worden besteed.
Gabie Conradi
30 augustus 2017
Dit is een simpele manier om te scoren…. helaas is het dus geen antwoord op een niet zo simpel probleem.
gerritlinden
30 augustus 2017
Volgens mij moet het niet gekker worden gratisch telf. Wat denk je van de leraren , en ik weet nog wel beter adressen waar ook het geld naar toe moest En naar toe had moeten gaan gaan .Maar telefoon , naar de jeugd ik zou wel is willen weten hoe groot hun zorgen dan wel zijn .Dan moet de staats sec alle kinderen het geven waar de ouders onder de 2500 bruto hebben ,of ouders met 3 a 4 kinderen op school , wat moeten zij er voor doen .Maar niet die ouders die van boven tot onderen onder de tatoes zitten wat kost dat ,Dan zwijg maar over andere luxe dingen . Maar dat kunnen niet de ouders doen die net op de grens verdienen .G. Van der Linden .
Verzonden vanaf Samsung-tablet.
Ans
30 augustus 2017
Jammer dat er zo met gemeenschapsgeld wordt omgegaan, regeren is vooruit denken en nadenken over wat het betekend een telefoon weg geven. een auto kopen is meestal geen probleem maar blijven rijden?(benzine verzekering, belasting en weer sparen voor een nieuwe) en zo is dat met een telefoon ook wie betaald het abonnement en zorg voor de verzekering enz.(sinterklaas is 5 december)
Mariette
30 augustus 2017
Als je gratis mobile-telefoons geeft aan jongeren, ga je dat ook goed regelen tav reparatie, abonnement, etc. Ik neem aan dat de gemeente Den Haag datook gedaan heeft. Omdat je niet alle armoede-kinderen bereikt, wil niet zeggen dat je voor de groep die je wel kunt bereiken niets moet doen. Ben je jaloers dat jij dit niet bedacht hebt?
renepetersoss
30 augustus 2017
Haha nee. Ik vind overigens dat we meer, veel meer moeten doen om kinderen te helpen. Maar geen symboolpolitiek wat mij betreft
Wim Slebus
31 augustus 2017
Ik heb er nog geen definitie mening over. Dezelfde discussie speelde 20 jaar geleden over het eventueel verstrekken van pc’s. Nu kunnen we ons niet voorstellen dat leerlingen niet de beschikking hebben over een computer.
Erik
31 augustus 2017
Eindelijk iemand die durft te benoemen waar het om gaat. Nu nog dit geluid op het juiste podium laten horen.
Sinon van Geloven.
31 augustus 2017
Werken scholen dit niet zelf in de hand? Veel scholen stellen in het middelbaar onderwijs dat bijv. Lptops moeten worden gekocht of ipads. En dat is in strijd met de wet op het vo. Misschien eisen zij ook een telefoon of smartphone. Het gaat niet om die smartphone alleen. Veel kinderen kunnen niet deelnemen aan het maatschappelijk leven. En daar moet men iets aan doen. De overheid ja ook de 2e kamer, heeft zoveel bezuinigd dat mensen met lage inkomens niet mee kunnen. Kinderen uit bijstand gezinnen raken maatschappelijk achter,.. en dat los je niet op met alleen een smartphone. Het wordt nu toch eens tijd dat ook de politiek eens geintegreerd gaat denken en ook beleid en uitvoering hierop afstemmen. Zeggen dat het geld beter aan iets anders besteed kan of kon worden vind ik goedkoop. Zeg dan ook waaraan en hoe. En doe iets aan de armoede val. Nu komt het over als symbool politiek en dat is wel heel goedkoop.
Agnes Blok
3 september 2017
In mijn tijd met kinderen, kon ik geen rekenmachientje betalen die voldeed aan de eisen, zoals worteltrekken en andere wiskundige noodzaken om snel te weten. Mijn zoon moest het doen met een eenvoudig rekenmachientje, maar wel alles uit zijn hoofd leren. Daar heeft hij een hele goede baan aan overgehouden en is daar de wiskid, die zelfs in zijn vakantie verschillende keren door zijn werkgever wordt gebeld, om zijn problemen op te lossen. En hij verdient elk jaar flinke opslag. Zou zo iets ook met mobieltjes kunnen werken?
Edmond V.O. Katusz
10 september 2017
L.S.
Er wordt een zwaar overtrokken belang gehecht aan het steeds meer en meer digitaliseren door en van de overheid en samenleving.
Bleek recent ook maar weer eens door de problemen met “Mijn Overheid”, aangekaart door de Nationale Ombudsman.
Als smartfoons noodzakelijk zijn voor goed onderwijs – hetgeen op de lange duur zou kunnen – dan zijn dat leermiddelen die van rijkswege verstrekt dienen te worden. Deze uitspraak is overigens gebed in mijn stelling dat het gehele onderwijs gratis dient te zijn met competente onderwijsgevenden. Competent qua vakkennis en qua pedagogisch & didactische vermogens. Thans in NL ver te zoeken.( N.B. Uiteindelijk dien we te streven naar het afschaffen van het Ministerie van Onderwijs. De macht aan de beroepsgroep zelf.)
Terug naar Den Haag. Als deze actie ongelijkheid te weeg brengt, zoals hierboven geschetst, dan is het zinloos en daarom dom. Tja, politici.
Treurig! Edmond V.O. Katusz