Dure kinderfeestjes

Posted on 3 augustus 2017

4


Kinderfeestjes worden steeds gekker. Ouders lijken een wedstrijdje te doen wie het gaafste, duurste feest geeft. Dat schrijft het NRC. “Voor ouders is het kinderfeestje nu hét prestigeproject.” Gelukkig heb ik in onze omgeving geen uitwassen meegemaakt. Want volgens mij worden kinderen niet echt gelukkig van luxe en dure uitstapjes. Maar van lekker spelen met elkaar. En zo duur hoeft dat niet te zijn.

Zelf heb ik hele goede herinneringen aan de kinderfeestjes die bij ons thuis gegeven werden. Lekker naar ‘de konijntjesberg’. Daar speelden we dan ‘Levend Stratego’ dat mijn vader van karton geknutseld had. Of we gingen vlotten bouwen bij Herperduin. En naderhand friet bij ons thuis. Met cola of gele limonade. Ik denk er met veel plezier aan terug. En voor de feestjes van onze dochter proberen we het ook zo te doen.

Een slaapfeestje in de tuin. Een speurtocht door een donker bos, ‘Weerwolven van Wakkerdam’ spelen. Friet eten met de hand, rechtstreeks vanaf de tafel gedekt met zilverfolie. Marshmallows bakken boven een vuurtje. En allerlei spelletjes die we vroeger thuis of bij de scouting geleerd hebben. Kosten zijn er nauwelijks. En de kinderen hebben veel plezier.

“Gek, gekker, gekst – de wedloop in feestjes past in het modern ouderschap”, zegt opvoedkundige Tischa Neve in NRC. “Veel ouders hebben de neiging om een spectaculairder feest te willen geven dan klasgenoten of buren. Ik zou zeggen: probeer je niets aan te trekken van die sociale druk.” Er is ook zoveel leuks te doen voor kinderen. En bijna alles is te koop. Daar is niet echt iets mis mee denk ik. Maar voor kinderen hoeft het volgens mij niet duur, groots of meeslepend te zijn. Maar gewoon gezellig en actief. Dat lijkt me een geruststellende gedachte.

Unknown-8

 

Posted in: Uncategorized