Juiste hulp niet beschikbaar

Posted on 14 juni 2017

7


“Help ons aan passende zorg”. Met die wanhoopskreet via Facebook vroegen ouders aandacht voor hun dochter met ernstige psychiatrische problemen. Aanleiding was een poging tot zelfdoding. Het meisje wacht al sinds april op een plek in een van de weinige instellingen die hun dochter kan helpen. Wat verschrikkelijk om machteloos toe te kijken terwijl je kind lijdt. Dat kind moet nu geholpen worden.

Geen zinnig mens vindt dat een situatie als deze kan blijven bestaan. Een kind in nood moet geholpen worden. En dat zonder mitsen en maren. Geen wonder dat de Tweede Kamer vragen heeft aan staatssecretaris Van Rijn. Hoe kan dit? En wat kunnen we er aan doen? De Socialistische Partij heeft een debat aangevraagd. En dat is gezien de ernst van de situatie begrijpelijk. Maar debat of geen debat. Eerst en vooral moet dat kind de juiste hulp krijgen.

Voor het debat gevoerd gaat worden moeten de feiten klip en klaar op tafel liggen. Staat deze casus op zichzelf, of komt het vaker voor dat kinderen moeten wachten op gespecialiseerde hulp? Is er discussie over de noodzaak om aan dit meisje snel hulp te bieden? Wil de gemeente dure hulp niet betalen? Is er te weinig gespecialiseerde hulp ingekocht? Of is de huidige manier van financieren voor hoog specialistische hulp gewoon niet goed?

Een wanhoopskreet gaat door merg en been. En zeker als het over kinderen gaat. Geen discussie over het feit dat dit opgelost moet worden. Dat moet direct gebeuren. Los daar van moeten alle feiten boven tafel komen voor we in op een zinvolle manier in debat kunnen gaan. Pas als duidelijk is wat er precies aan de hand is en waar de oorzaken en oplossingen zouden kunnen liggen, kunnen we daar mee aan de slag. De feiten snel boven tafel. Dat moet binnen een week gebeuren. En de hulp voor dat kind moet direct geregeld worden.

Posted in: Uncategorized