Raad vóór daad

Posted on 17 maart 2017

3


Ooit was het ongetwijfeld in de mode. En ik vind het nog steeds iets hebben. In het oude deel van de Tweede Kamer bevinden zich de werkplekken van de CDA fractie. Het zijn oude vertrekken. Er is bij de aankleding veel gebruik gemaakt van hout. En op lijsten boven deuren en ramen staan oude wijsheden geschilderd. ‘Raad vóór daad’, is er een van.

Eerst nadenken voor je iets doet. Zorgvuldigheid gaat, zeker bij belangrijke besluiten, immers voor snelheid. Van die uitspraken waarvan je instinctief aanvoelt dat ze waar zijn. Toch is het niet voor niets dat iemand zo’n honderdvijftig jaar gelden de moeite heeft genomen de tekst boven de deur te schilderen. Als versiering uiteraard. Maar ook als waarschuwing.

Een mens is een ongeduldig wezen. Dat was honderdvijftig jaar geleden niet anders dan nu. Mensen willen dingen voor elkaar krijgen. En liever gisteren dan vandaag. Vandaag las ik op de site van de NOS een waarschuwing van verpleegkundigen rondom de discussie over het ‘voltooid leven’. Zij ervaren in de praktijk dat zaken veel ingewikkelder zijn dan ze vaak worden voorgesteld. Volgens verpleegkundigen is er meer onderzoek nodig voor er wetten worden aangepast. Raad vóór daad dus. Dat is heel verstandig. Dat is wel het minste.

 

 

Posted in: Uncategorized