Sybrand Buma vindt het een goed idee als kinderen op school weer het volkslied zouden leren. En dat ze dat dan staande zouden zingen. Op Social Media blijken sommige mensen het geen goed idee te vinden. Maar tradities zijn wel degelijk belangrijk.
Tradities zijn belangrijk. Zeker in een tijd van doorgeschoten individualisering is het belangrijk dat we benadrukken dat we nog iets gemeenschappelijks hebben. En ja, daar hoort het volkslied gewoon bij. Niet om het dagelijks aan het begin van de schooldag te zingen. Maar het is niet toch niet vreemd dat kinderen op school het Wilhelmus léren? Dat lijkt me eerlijk gezegd vanzelfsprekend.
Respect voor tradities en voor dingen die ons kunnen binden, is dat zo vreemd? Is het vreemd dat ‘Oranje’ voor mij meer is dan een kleur? Is het vreemd dat het Wilhelmus mij meer doet dan een liedje van Bassie en Adriaan? En natuurlijk zing je een volkslied staande. Dat is zo in een voetbalstadion, dat is zo tijdens dodenherdenking, dat is overal zo. Wat mij betreft leer je dat thuis én op school.
jody
4 maart 2017
Rene ,Sybrand Buma vindt het een goed idee als kinderen op school weer het volkslied zouden leren , waarom is hij daar niet eerder mee gekomen maar nu zijn er verkiezingen en de Fractie leiders komen met de gekste dingen (niet doen )zo maak je jezelf ongeloofwaardig.
Aileen
3 mei 2017
Dude.. I am not a large amount inrtteseed in reading, excluding somehow I got to interpret plenty of articles on your blog. Its amazing how attractive it is for me to visit you same often.
Fr varwijk
4 maart 2017
Ik ben het voor de verandering eens met u.
Jan Goesten
4 maart 2017
Geachte heer Peters, beste René, Ik heb vanmorgen als CDA’er geflyerd. Verschillende keren aangesproken over het “Wilhelmus” van Buma. Hij wint daar geen zetels mee, ik ben zelfs bang om er enkele zetets mee te verliezen. Ik zou er geen item van maken. Laat Buma zich voorbereiden op een aantal vragen hierover in de komende dagen. Succes met de verdere campagne. Met vriendelijke groet, Jan Goesten.
>
nielskolman
5 maart 2017
Beste Rene Peters, meer muziek op school is altijd goed. Er wordt heden te weinig gezongen. En men dient sowieso elk lied staande te zingen – al is het Bassie en Adriaan! Echter, wanneer ik uit volle borst zing: “Dat ik doch vroom mag blijven,uw dienaar t’aller stond,de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt.” dan kom ik eerder uit bij de PVV of FvD dan bij het CDA.. Waarom nu dwepen met nationalisme terwijl u daar voor de campagne totaal niets van wilde weten? U wilt het volkslied alleen ter vorm en ter verbindende traditie, zonder de individualistische boodschap daadwerkelijk ter harte te nemen. De lijfspreuk van Willem van oranje – een individualist pur sang – was “Je maintiendrai” ( IK zal handhaven ) en niet “WE moeten het samen doen.” waar u als collectivist altijd zo voor pleit. Voor u beste Rene, is traditie belangrijker dan de harde boodschap en de historische betekenis welke uit de knisperende patriottische woorden van het lied blijken; Het Wilhelmus is helemaal geen klef sentimenteel ding, het is juist een vrijgevochten lied. En wie de woorden dezer tekst meent wanneer hij ze zingt, kan – mijns inziens – nooit bij een machtspartij als het CDA uitkomen. Dit zijn gewoon campagnefratsen en noodgrepen welke het volkslied vertrappelen en Sybrand Buma en uw persoon op 15 maart stemmen gaat kosten. Men dient elke noot en elk woord te menen welke men zingt. Het zingen van een volkslied in een land dat niet meer bestaat? Dat is onzin. Als het aan het neoliberale CDA had gelegen, was Nederland al lang opgeheven. Wee diegene die nostalgische kitsch durft te maken van mijn volkslied.
Henk
5 maart 2017
Waar heeft Buma het in hemelsnaam over?!! Ik heb nooit het Wilhelmus op school hoeven zingen en mijn vader ook niet. Dan hebben we het toch over 75 jaar geleden. Buma heeft het populisme ontdekt of zijn ware gerformeerde aard komt nu boven.
nielskolman
7 maart 2017
Uit de tekst van Peters spreekt dat hij zich in bochten manoeuvreert; Katholieken hadden het namelijk traditioneel nooit zo op iets als het Nederlands volkslied. En nu moet Peters toch iets positiefs zeggen over de oproep van Buma om het te eerbiedigen. Ik bid voor een toekomst alwaar het CDA weer splijt tot een protestantse en katholiek fractie. Dit laat onverlet dat het CDA het in’t verleden beter heeft gedaan met rooms-katholieken aan het roer. Van Acht en Lubbers waren katholieke jongens welke nog nooit het volkslied uit volle borst hebben gezongen.
Sebastiaan
22 maart 2017
Ons volkslied kan écht niet meer. “Ben ik van Duitschen bloed”… Los van het feit dat ene A. Merkel druk doende is dat Duitse bloed te versnijden, staat het haaks op de Nederlandse landsaard, enige nakomelingen van NSB’ers uitgezonderd misschien. Je laat toch ook een hond niet blaffen dat-ie kat is?