Wilhelmus leren op school

Posted on 4 maart 2017

8


Sybrand Buma vindt het een goed idee als kinderen op school weer het volkslied zouden leren. En dat ze dat dan staande zouden zingen. Op Social Media blijken sommige mensen het geen goed idee te vinden. Maar tradities zijn wel degelijk belangrijk.

Tradities zijn belangrijk. Zeker in een tijd van doorgeschoten individualisering is het belangrijk dat we benadrukken dat we nog iets gemeenschappelijks hebben. En ja, daar hoort het volkslied gewoon bij. Niet om het dagelijks aan het begin van de schooldag te zingen. Maar het is niet toch niet vreemd dat kinderen op school het Wilhelmus léren? Dat lijkt me eerlijk gezegd vanzelfsprekend.

Respect voor tradities en voor dingen die ons kunnen binden, is dat zo vreemd? Is het vreemd dat ‘Oranje’ voor mij meer is dan een kleur? Is het vreemd dat het Wilhelmus mij meer doet dan een liedje van Bassie en Adriaan? En natuurlijk zing je een volkslied staande. Dat is zo in een voetbalstadion, dat is zo tijdens dodenherdenking, dat is overal zo. Wat mij betreft leer je dat thuis én op school.

Posted in: Uncategorized