Minder regels en minder bureaucratie

Posted on 1 maart 2017

5


Het is een veelgehoorde hartenkreet. “Ik ben het onderwijs niet ingegaan om urenlang administratie bij te houden.” Of. “We zijn met al die regelgeving enorm doorgeschoten.” En zo is het natuurlijk ook. We moeten echt terug naar de bedoeling. En hoognodig af van bureaucratie en regels die vooral lijken te hinderen.

Het lijkt zo eenvoudig. “Dan schaffen we die regels toch gewoon af? En dan stoppen we toch gewoon met het bijhouden van schijnbaar nutteloze lijstjes?” Was het maar zo simpel. Want we willen ook ieder mogelijk ongeluk uitsluiten. Bij ieder incident verzinnen we nieuwe regels. En kwaliteit moet natuurlijk meetbaar zijn. Op die manier komen we nooit van bureaucratie en regeldrift af.

Ik sta voor werken vanuit de bedoeling en vanuit het gezonde verstand. En minder vanuit de regels. Burgers en professionals moeten de ruimte krijgen. We moeten accepteren dat niet alles maak- en regelbaar is. En dat mensenwerk ook inhoudt dat er soms dingen niet goed gaan.

 

Posted in: Uncategorized