Een goed begin

Posted on 18 januari 2017

0


Zeven uur ’s morgens en ik parkeer mijn auto bij gasterij tHuis in Haren. Eigenaar Jan van Houwelingen had me uitgenodigd om over de dijk naar Megen te wandelen en daar met de zusters Clarissen de morgenviering mee te vieren. Het vroor een graad of vijf. De wandeling was heerlijk. Het welkom bij de zusters hartelijk.

Toch gek. Ik was al langer benieuwd. Maar het was er nog nooit van gekomen een van de diensten bij te wonen. Misschien omdat de gracht rond het klooster de indruk wekt dat mensen van buiten niet welkom zouden zijn? Niets is minder waar. Steeds meer mensen weten de weg naar het klooster te vinden. Het gastenverblijf zit meestal vol.

Kwart voor acht. We nemen plaats in de koorbanken. De zusters en enkele gasten zijn in stilte op hun plek gaan zitten. We zingen psalmen en lezen uit het evangelie van Marcus. Jezus genas een man op de Sabbath, de heilige rustdag. En dat terwijl werken op die dag verboden was. Schriftgeleerden riepen hem ter verantwoording. Zijn antwoord: “Beter goed doen op de Sabbath, dan kwaad doen op andere dagen.” Haha, daar hadden de schriftgeleerden vast niet van terug!

En Jezus had gelijk natuurlijk. Regels zijn er voor mensen. En niet andersom. Het gaat er om goed te doen. Ook als de regeltjes even niet passen. Werken vanuit de bedoeling. En niet alleen vanuit de letter. Dat is een waardevolle boodschap die ook nu nog erg actueel is. Een boodschap om bij stil te staan. Na de viering, op weg naar buiten, werden we ingehaald door Mieke, nu zuster Johanna. “Jij bent toch René?”, vroeg ze. “Die ben ik. En jij zat bij mijn zus in de klas!” “Kom anders een keer op zondag terug. Dan drinken we koffie na de viering.”

Op de terugweg door de polder met Jan mijmeren over het leven. De dag beginnen met gebed en zang. Even de tijd nemen stil te staan bij de echt belangrijke zaken. En dan na een frisse ochtendwandeling een goede kop koffie bij tHuis in Haren. Veel beter kan het niet. Zuster Johanna, die uitnodiging voor een zondag, die neem ik graag aan. En ik neem mijn zus ook mee!img_1557

Posted in: Uncategorized