Neonazi bij Pauw. Alles voor de kijkcijfers!

Posted on 26 oktober 2015

10


“Moeten inspraakavonden over AZC’s openbaar blijven?” Over die vraag gaan vanavond Berndt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Burgemeestersgenootschap, en rechtsextremist Constant Kusters in gesprek bij Pauw. Dat is lekker actueel. Want Kusters en zijn mannen bezoeken inspraakavonden in het hele land om met het nodige (verbale) geweld de stemming te beïnvloeden. Het recht op vrije meningsuiting geldt blijkbaar niet voor mensen die het niet met Kusters eens zijn. Ik vind het schandalig dat zo’n man een podium krijgt. En dan nog op de publieke omroep…

Dat ook de publieke omroep zich bekommert over kijkcijfers vind ik wel begrijpelijk. Maar wat mij betreft gaat dit echt te ver. Een openlijk belijdend neonazi geef je geen podium. Die laat je niet op voet van gelijkheid in gesprek gaan alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een neonazi!? Iemand die zijn recht van meningsuiting alleen gebruikt om dat van anderen in te perken, hoort niet op TV. En als Kusters het slim speelt, dan is het nog gevaarlijk ook.

Dat Kusters echt heel ver buiten de normale politieke orde valt, daar twijfelde tot voor kort niemand aan. Maar laat ik een voorspelling doen. Vanavond zal hij proberen aan te tonen dat hij juist een echte democraat is. Het recht van meningsuiting geldt tenslotte voor iedereen. En leden van de Nederlandse Volksunie (de partij van Kusters) gebruiken toch geen geweld? Burgemeesters luisteren niet naar de wil van het volk. En zetten bovendien de ME in tegen vredelievende demonstranten. Dus wie is hier nu fout bezig?

Natuurlijk is Jeroen Pauw niet oliedom. Hij zal met een paar grapjes en enkele sprekende voorbeelden aantonen dat Kusters op zijn best een wolf in schaapskleren is. Goed zo Pauw! Jij komt vast als morele winnaar uit het debat! Maar voor sommige Nederlanders is de boodschap duidelijk. De NVU is een partij zoals alle anderen. Anders krijg je toch geen zendtijd op NPO1? “Oké, misschien is hij een beetje extreem. Maar in extreme tijden hebben we extreme mensen nodig. En hij durft het tenminste te zeggen.” Het recht op vrije meningsuiting is een groot goed. Maar een neonazi die als gelijke in debat mag met een burgemeester gaat echt veel te ver. Sander Dekker, hier zou ik eens een goed gesprek aan wagen.

Posted in: Uncategorized