Geen woorden maar daden

Posted on 13 september 2015

4


“Wat heeft een mens er aan te beweren dat hij geloof heeft, zonder dat hij daden kan laten zien. Geloof dat zich niet uit in daden, is dood.” Dat schreef de apostel Jacobus lang geleden. Zijn woorden zijn nog steeds actueel. Al klinken ze niet zo modern. De boodschap van Jacobus: geen woorden maar daden. Daar gaat het om.

Wie het nieuws een beetje volgt, wordt overweldigd door de enorme problemen op de wereld. Dreiging van terreur, vluchtelingenstromen, milieuproblemen, financiële crises, het houdt niet op. Het is voor een individu bijna niet te bevatten wat er zich allemaal afspeelt. En het is voor een mens onmogelijk een oplossing te verzinnen, laat staan uit te voeren. Een mens heeft nauwelijks invloed op de wereldproblematiek. Maar met de gevolgen worden we wel geconfronteerd. En dat is best eng.

Bij grote problemen horen grote verhalen. Tenminste dat lijken we soms te denken. Grenzen dicht, grenzen open, opvang in de regio, militair ingrijpen, meer ontwikkelingshulp of juist minder, meer democratie of juist minder, enzovoort enzovoort. Geen probleem zo groot of ‘denkers’ hebben er wel een mening over. En ze brengen die mening, verpakt als idealen, naar voren door in te spelen op gevoelens van bezorgdheid, medelijden of angst. Maar ze doen meestal niets.

De meesten van ons zijn eenvoudige mensen met een redelijk beperkte cirkel van invloed. Ik wel tenminste. En we schieten er niets mee op te blijven hangen in onze angst en onzekerheid of te vluchten in grote verhalen waar helemaal niemand iets mee opschiet. Op Europese of wereldschaal weet ik niet wat het beste is om te doen. Maar op mijn kleine vierkante meter weet ik dat wel. Het bieden van een luisterend oor en een helpende hand. Vandaag was ik bij het 50-jarig priesterjubileum van een oud missionaris. Een gewone, soms onzekere mens. ‘Gewoon Harrie.’ Liever kleine daden dan grote woorden. Daar gaat het om. Een troostrijk inzicht vind ik.

Posted in: Uncategorized