Fatsoensrakkerij zonder fatsoen

Posted on 10 december 2014

2


“Het is een vreemde opvatting van moraal – dat je zelf beter wordt door anderen slecht te vinden.” Dat schrijft Bas Heijne in alweer een goede column in het NRC. “Wie surft over het internet, treft vooral een hysterisch moralisme aan – ontzetting over de schandelijke opvattingen van anderen, een eindeloos tikken op de vingers van de politiek-correcten of de niet-politiek-correcten, veroordelingen van racisten of antiracisten. Allemaal voor een betere wereld natuurlijk – hoewel die, gek is dat, almaar slechter lijkt te worden.”

Heijne heeft natuurlijk gelijk. Hij schreef zijn bijdrage naar aanleiding van het item over burgemeester Hoes op PowNews. Volgens de makers van het item was het geen ranzig voyeurisme met als enige doel het vernederen van een burgemeester. Neen, het ging hen er om een maatsschappelijke misstand aan de kaak te stellen. Heijne: “Zo gaat dat in Nederland. Als je iets doet waar je je eigenlijk voor schaamt, dan verzin je er een hoger doel bij.”

Inmiddels is Hoes opgestapt. Hij zegt ontsteld te zijn dat zijn privéleven moedwillig en schaamteloos publiek is gemaakt. PowNews ziet dat anders. “Giller” kopt de website: “Onno Hoes opgestapt om Pownewes Gate.” Om vervolgens stevig uit te halen richting de “vingerwappende goegemeente die vond dat er weer eens grenzen werden overschreden. Naar de brug te fur jankers en voor de FatsoensKloof Fappers met hun opgezwollen moraalklabanii.”

Bas Heijne heeft gelijk. Hysterisch moralisme maakt de wereld niet beter. En het hysterisch moralisme van PowNews over de ‘viespeukerij’ van Onno Hoes, al helemaal niet. Heijne pleit er voor de ‘casus Hoes’ op te nemen in de leerstof van de opleiding journalistiek. Uiterst leerzaam volgens Heijne. “Want nergens zie je beter hoe moraal gebruikt wordt om anderen te vernederen.” Hoes is er niet mee geholpen. Maar ik ben voor.

 

 

Posted in: Uncategorized