Een aap is geen persoon

Posted on 7 december 2014

6


Een aap is in juridische zin geen persoon. Tot die conclusie kwam de rechtbank van New York. Een dierenactivist had geëist dat een aap zou worden vrijgelaten, omdat hij vanwege zijn menselijke trekjes een ‘persoon’ zou zijn. “En personen mag je niet zonder aanklacht opsluiten.”

Het is eigenlijk wel een mooi stukje rechtspraak. Want stel je voor dat de rechtbank de activist in het gelijk had gesteld. En apen in juridische zin ‘personen’ zouden zijn. Dat zou wat zijn. Want personen hebben niet alleen rechten. Ze hebben ook plichten. En als apen, net als mensen, voor hun daden ter verantwoording zouden worden geroepen, dan zaten de gevangenissen snel overvol.

Voor veel mensen wordt het onderscheid tussen mens en dier steeds vager. Het toekennen van menselijke eigenschappen aan bijvoorbeeld dieren, noemen we antropomorfisme. Maar een dier is natuurlijk helemaal geen mens. En moet ook niet zo worden behandeld. Met alle levende wezens moet fatsoenlijk worden omgegaan. Dierenwelzijn is heel belangrijk. Daar valt nog veel winst te behalen. Maar we zijn in sommige opzichten echt een beetje doorgeslagen.

Wat te denken van bedjes voor cavia’s, jasjes voor honden of ‘testikelimplantaten’ voor de gecastreerde boxer Johnny, waardoor hij zijn zelfvertrouwen weer heeft gevonden? Dat een mens niet als een hond mag worden behandeld, daar zijn we het allemaal over eens. Dat we een hond of een aap niet als een mens moeten zien en behandelen, daar is wat meer overredingskracht voor nodig. Een dier is geen persoon. Niet in juridische zin en ook niet in de echte wereld.

Misschien is het begonnen met de Fabeltjeskrant. En heeft Mijnheer de Uil meer kinderen beïnvloed dan de makers van het kinderprogramma hadden kunnen denken. We lijken de woorden van Mijnheer de Uil soms serieus te nemen. “Want dieren zijn precies als mensen. Met dezelfde mensen wensen. En dezelfde mensen streken. Dat komt allemaal in de krant, van Fabeltjesland. Van Fabeltjesland, van Fábeltjesláánd.”

Posted in: Uncategorized