Een boot van acht ton

Posted on 5 augustus 2014

4


Je blijft je verbazen. Koning Willem Alexander heeft een speedboot gekocht ter waarde van ruim 800.000 euro. “Om zich mee te vermaken tijdens zijn vakanties in zijn luxe Griekse villa.” De boot zou vooral populair zijn onder de vermogende Russische jetset / lees roofkapitalisten. Zo zou Roman Abramovitsj er zelfs twee bezitten. Je moet maar met dat soort figuren geassocieerd willen worden. 

Het koninklijk huis is in Nederland nog steeds erg populair. Volgens mij komt dat voor een groot deel omdat prinses Beatrix zich als staatshoofd altijd zeer kundig, professioneel, waardig en bescheiden heeft opgesteld. Tijdens haar inhuldiging in 1980 zei ze: “Niet macht, persoonlijke wil of aanspraak op erfelijk gezag, maar slechts de wil de gemeenschap te dienen, kan inhoud geven aan het hedendaagse koningschap.” Wat mij betreft heeft ze zich aan die woorden gehouden.

Neen, ik ben geen republikein aan het worden. Nog niet tenminste. Al blijf ik een koning die zich gedraagt als een supporter op zijn minst bijzonder vinden. Ik begrijp best dat de Koning der Nederlanden een mooi buitenhuis mag hebben. En ik gun hem en zijn familie de omstandigheden die passen bij hun koninklijke status. Maar daar hoort wat mij betreft wel een zekere stijl en waardigheid bij. Het beeld van een koning die met zijn speedboot van acht ton op topsnelheid de Griekse wateren onveilig maakt, hoort daar wat mij betreft niet bij.

Ooit zei prinses Beatrix dat het koningschap z’n basis vindt in het gedragen worden door het volk zelf. “Als mensen het gevoel zouden krijgen dat het koningschap niet iets van henzelf zou zijn, dan zou het niet functioneren.” Zij had gelijk. Ik ben benieuwd wat Beatrix van het nieuwste speeltje van haar zoon vindt. En ik hoop dat Willem Alexander naar haar zal luisteren.

Posted in: Uncategorized