Staatssecretaris Klijnsma heeft een plan. Wie geen Nederlands spreekt en leeft van een bijstandsuitkering, loopt het risico zwaar gekort te worden. Tenminste wanneer je verwijtbaar geen taalvorderingen maakt. Klijnsma heeft zelfs nagedacht over de kortingspercentages die gemeenten moeten doorberekenen. Uiteraard wordt dit alles per wet vanuit den Haag vastgelegd. Zo wordt een bezuiniging vermomd als handhaving. Briljant!
Wie in Nederland woont hoort Nederlands te spreken. Daarover geen enkel misverstand. En wie afhankelijk is van een uitkering moet al helemaal snel zorgen dat hij de taal machtig is. Als je dat weigert moet je natuurlijk aangepakt worden. En hard ook. En het helpt als gemeenten daar de ruimte voor krijgen. Maar wat Klijnsma doet is een schadelijke poging om een bezuinigingsmaatregel te vermommen als handhaving. Van bezuinigen word je niet populair. Van buitenlanders aanpakken wel. Dat zijn twee vliegen in een klap.
Hoe werkt zoiets? Den Haag stelt bij wet vast welke strafmaatregel er bij welke overtreding door de gemeente moet worden opgelegd. Zo weet de minister vrij exact hoeveel geld een strafmaatregel oplevert. Vervolgens stelt ze volgens een bepaalde formule vast hoeveel mensen er in Oss statistisch gezien gekort zouden moeten worden. En vermenigvuldigt deze beide grootheden. Dat bedrag wordt dan niet langer naar de gemeente overgemaakt.”Dat geld hebben jullie niet meer nodig. Want dat halen jullie terug bij die taalzwakke uitvreters.”
Dat heeft die Klijnsma knap gedaan. Gemeenten krijgen gewoon minder geld en moeten maar zien hoe ze dat terugverdienen aan strafkortingen voor bijstandsgerechtigden met een taalprobleem. Op die manier heeft de minister ook geen last van gemeenten die zich afvragen hoe eigenlijk precies moet worden vastgesteld wie ‘verwijtbaar’ geen taalvorderingen maakt en wie gewoon dom is. “Dat zoeken die gemeenten maar mooi zelf uit”. Bril-jant! En wakker Nederland staat nog te klappen ook. Een pluim voor Klijnsma!
frans
17 april 2014
dus als je 80 jaar bent en onvoldoende Nederlands spreekt ga je terug naar de schoolbanken of krijgt een korting.
Jan van de Veerdonk
17 april 2014
Hallo René,
Als de minister een formule hanteert om de hoogte van de korting te bepalen zal ze toch bepaalde criteria moeten opstellen om tot die formule te komen. Als zij nu tevens de richtlijnen zou opstellen waarmee de gemeenten zouden moeten gaan werken en jullie (de vereniging van Nederlandse gemeenten) het daarmee eens kunnen worden, ontstaat er wellicht een werkbare situatie.
Robert-Jan Steegman
17 april 2014
‘Waker Nederland’? Volgens mij staat je baan nu op de tocht 😉
Maar even serieus: het is kennelijk nodig om bepaalde wethouders op het juiste spoor te zetten wat betreft uitkeringstrekkers (‘gerechtigd’ laat ik bewust achterwege) die weigeren de taal te leren. En wat betreft de uitvoering legt ze het terecht neer bij de uitvoerende wethouders. Volgens mij kun jij als oud leraar best bepalen wie er bewust met de pet naar gooit.
renepetersoss
17 april 2014
@Robert-Jan, Hoe meer ruimte ik krijg om mensen die er bewust met de pet naar gooien aan te pakken hoe liever ik het heb. En daar zijn we inderdaad heel erg goed toe in staat. Maar wat Klijnsma doet is geen ruimte bieden. Dat is bezuinigen.
Johan
17 april 2014
Waar ik veel moeite mee heb, en waar ik niemand over hoor is dat er hier weer een beeld neer gezet wordt. Een beeld van allochtonen die de taal weigeren te spreken en een beeld van bijstandstrekkers die verwijtbaar in de bijstand zitten. Eigen schuld dikke bult!
Met de hedendaagse spelregels is het zo goed als onmogelijk om met deze houding van een uitkering te “genieten”.