Foute vergelijkingen kunnen leiden tot geweld

Posted on 18 maart 2014

0


Door Geert Wilders met Hitler te vergelijken ontstaat er een ‘giftig klimaat’ waardoor geweld tegen PVV’ers mogelijk wordt. Dat zegt PVV-kamerlid Beertema in de Telegraaf. Hij heeft gelijk. Door een mens of een bevolkingsgroep stelselmatig en met steeds groter wordende woorden publiekelijk te demoniseren, ontstaat inderdaad een ongezond sfeertje. Op zijn zachtst gezegd levert dat geen bijdrage aan een vreedzame samenleving. Ik hoop dat Beertema uit deze briljante observatie de juiste conclusies zal trekken.

Het is inderdaad hardstikke verkeerd om Wilders met Hitler te vergelijken. Niet alleen omdat dat geweld uitlokt. Want dat doet het. En niet alleen omdat de vergelijking gewoon mank gaat. Maar ook omdat het PVV’ers weer een prachtig podium geeft om verontwaardigd te klagen over zoveel demonisering vanuit de ‘linkse kerk’. Een beetje hypocriet is dat natuurlijk wel. Wanneer je jezelf tenminste het recht voorbehoudt om hele bevolkinsgroepen zonder aanziens des persoons voor crimineel uit te maken. En wanneer je bovendien honderdduizenden Nederlanders stelselmatig wegzet als aanhangers van een “leugenaar, plunderaar, verkrachter, moordenaar en zieke pedofiel.”

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. En ja, ook beledigen mag. Al was het alleen maar omdat een mens zelf wel uitmaakt of hij zich beledigd voelt of niet. Maar niet alles wat kan en mag, is ook verstandig. En dat geldt al helemaal wanneer je een voorbeeldfunctie hebt. Het tegen elkaar uitspelen van bevolkingsgroepen voor politiek gewin is gewoon schadelijk en fout. Of het nu moslims, joden, Marokkanen, PVV’ers, CDA’ers, bestuursleden van de PVDA, of wie dan ook betreft, een beetje zelfcensuur kan zeker geen kwaad. Ik ben blij dat bij Beertema een begin van zo’n besef lijkt door te dringen.

Posted in: Uncategorized