Een te grote focus op prestaties leidt tot diagnosevervuiling. Hoe groter de maatschappelijke druk om te presteren, hoe meer ouders en scholen zoeken naar een verklaring voor tegenvallende resultaten. Tenminste dat suggereert dit Amerikaans onderzoek. “De explosie van het aantal kinderen met de diagnose ADHD is niet te verklaren door te wijzen naar ouders die niet goed opvoeden. Het ligt ook niet aan artsen die onder druk van de farmaceutische industrie wat al te enthousiast medicijnen voorschrijven. Maar er ligt een duidelijke relatie tussen het stellen van hoge eisen aan kinderen en scholen en het aantal diagnoses.”
Het zou me niets verbazen als die relatie ook in Nederland bestaat. Scholen worden immers in toenemende mate afgerekend op de prestaties van hun leerlingen. Scholen waarbij leerlingen gemiddeld lager scoren dan gewenst krijgen het etiket zwak van de onderwijsinspectie. Tenzij de leerlingen die het gemiddelde omlaag halen een officiële diagnose hebben. En voor ouders met een kind dat minder presteert is een diagnose ook lonend. Alleen met een diagnose krijg je tenslotte hulp en voorzieningen. Bovendien is een eventuele leerachterstand of gedragsprobleem met een diagnose aantoonbaar niet de schuld van de ouders.
Vriend en vijand zijn het er over eens dat niet ieder kind met de diagnose ADHD, dyslexie of hoogbegaafdheid ook daadwerkelijk aan een stoornis lijdt. Daarmee beweert niemand dat een dergelijke stoornis niet bestaat en dat bijvoorbeeld ADHD slechts een opvoedingsprobleem is. Maar het is wel zo dat het hebben van een diagnose in onze maatschappij, waarin we een extreme focus op presteren leggen, erg lonend is. En wanneer het lonend is dan ontstaat er druk om een diagnose ook daadwerkelijk te stellen. Het is een extreem voorbeeld. Maar ik ken een gezin dat drie psychologen versleten heeft tot ze er een gevonden hadden die ‘de juiste diagnose’ kon stellen.
Zolang we scholen afrekenen op gemiddelde resultaten van hun leerlingen zullen Cito-toetsen worden geoefend en zullen zoveel mogelijk diagnoses worden gesteld. Zolang we als gemeenschap alleen kinderen die hoge schoolresultaten halen maatschappelijk geslaagd vinden, zullen ouders zoeken naar een diagnose als verklaring en als toegang tot extra ondersteunende faciliteiten. Zolang we mindere resultaten en druk gedrag niet meer als ‘normaal’ accepteren kan het niet anders of nog veel meer kinderen krijgen een stempeltje. En er zullen nog stempeltjes worden uitgevonden om gedrag te verklaren dat we nu nog niet als afwijkend beschouwen. Die voorspelling durf ik wel aan.
Ik denk dat de uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek ook in Nederland van toepassing zijn. Door een te grote nadruk op prestaties in combinatie met het recht op extra faciliteiten groeit het aantal diagnoses nog steeds explosief. En dat is erg. Dat is erg voor ouders en kinderen met een juiste diagnose. Zij moeten zich steeds meer verdedigen tegen het onterechte beeld dat bijvoorbeeld ADHD een modeziekte is voor kinderen van ouders die niet kunnen opvoeden. Dat is erg voor kinderen die medicijnen of therapie krijgen voor een stoornis die ze niet echt hebben. En dat is erg omdat bakken gemeenschapsgeld over de balk gesmeten worden.
Dirk K.
6 maart 2014
Om ouders nu de schuld te willen geven, de beiden meestal ook nog een drukke baan moeten hebben om enigszins rond te kunnen komen… Tja, dan is het in der daad handig als bij het kind een “aandoening wordt opgeplakt” waardoor het kind andere begeleiding kan krijgen.
Het geld-systeem moet veranderen… Wij leven helaas in een gemeenschap die ontzettend prestatiegericht opereert. En René, je hebt dit thema al vaker aangehaald. Zo is het toch ook niet normaal dat er ca. 1 miljoenen Nederlanders aan de antidepressiva zitten (ook veel kinderen) en de behandeling in 2011 in totaal iets van 1.592 miljoen euro heeft gekost. (Bron: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/EC2DE714-FF8E-4CB2-BE83-77FB67AF8094/0/20131203b12art.pdf ) Hebben deze mensen ook allemaal een verkeerde diagnose of is er IETS MIS met ‘het systeem’ waar wij in leven? De farmaceutische industrie vaart er wel weer goed bij. In deze blog zie ook weer veel parallellen over wat Aryan van der Leij (pretparkgeneratie) alles had verteld… (Mijn bescheiden mening is, dat) Het systeem moet veranderen, dan lost zich de rest van eigens op.
L. Netters time out onderwijs in de natuur
14 maart 2014
http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2013/januari/Paul-Verhaeghe.html
Interessant hoe deze man er tegenaan kijkt en ook verklaart hoe labels ontstaan, door onze maatschappij. Dus het is een maatschappelijke probleem wat je niet bij 1 partij weg kunt leggen, maar waar ook zeker het kind niet de dupe van mag worden! We zullen een beweging in gang moeten zetten op alle fronten.
CJB
15 maart 2014
Interessant artikel. Maar ik denk toch ook dat het niet verkeerd is om toptalent aandacht te geven.
I. Scholten
26 maart 2014
Hoogbegaafdheid is in ieder geval geen stoornis. Beetje vreemd om het in één zin met ADHD en dyslexie te noemen. Een hoogbegaafd kind loopt al snel vast binnen het reguliere (gemiddelde) onderwijs ouders merken dat meestal eerder dan de school Het is daarom ook van groot belang dat scholen ouders serieus nemen,alleen dan kunnen ouders en school in het belang van het kind samen kijken hoe het onderwijs het beste passend gemaakt kan worden. Als school inspeelt op de ontwikkeling van ieder kind hoeft een kind niet gediagnostiseerd te worden. In Nederland ligt overigens de focus helemaal niet zo op presteren vandaar dat we nogal achter gaan lopen op andere landen. Overigens komt het niet voor dat iemand boven zichzelf uitstijgt en hoogbegaafd scoort als hij dat niet is. Met gokken naar het goede antwoord kom je echt niet zo ver. Wel kan het voorkomen dat iemand onder niveau scoort, relatief of absoluut onder-presteert. Diagnose vervuiling en hoogbegaafdheid is erg moeilijk dus.
minhysterie
19 april 2014
Oordeel niet… dat zou zo 90% van de vermeende ‘problemen’ doen smelten.
Laat kinderen kinderen zijn. Laat ze spelen, zonder die wanstaltige toets-, prestatie en etiketteerdrang van iedere zichzelf zogenaamd benoemde diagnosticus. Geef ze de ruimte om te kunnen leren, proberen, vallen en op te staan! Troost en motiveer daar waar nodig en doe verder eens…. niets. Laat ze PLEZIER hebben in het ontdekken (=leren!) van het leven.
Door het geestelijk schadende, onderdrukkende en dwingende maatschappelijke en onderwijssysteem komen kinderen niet meer tot bloei. “Gras groeit niet door aan de sprieten te trekken, maar door de wortels water te geven. — Afrikaans gezegde”.
Hun natuurlijke gedrag wordt gecriminaliseerd(!), m.n. bij de jongens, afgestraft en gedemotiveerd. Met die kinderen is niks mis! Wíj zijn degenen die geestelijk verminkt zijn. Wíj onderdrukken human nature en stampen vervolgens bergen ‘zorg’instanties en medicijntrends uit de grond omdat onze kinderen zgn. ineens zo raar ontwikkelen. Al die etiketbullshit is als zure regen; het bestaat niet. Wat we soms zien zijn symptomen van zwaar onderdrukte menselijke natuur. De overige 90% heeft alleen trend-‘symptomen’ in the eye of alle ‘deskundigen’; buren, conciërges, juffen, stagaires etc etc. Iedereen is deskundig tegenwoordig; 1 trekt aan de bel en: etiket = gesprekjes = onderzoekjes = medicijnen = oordeel! #doorgeschoten mensheid
Hoogbegaafdheid-diagnose is gekrabbel in de kantlijn! We moeten af van welke diagnose dan ook, punt! De leerplichtwet moet op de schop, zodat àlle kinderen vrij kunnen leren in een omgeving die het best aanvoelt voor ieder individueel kind (en ouder). Wij creéren al deze ‘problemen’ 😦 Onze kinderen verdienen zoveel beter……..
minhysterie
19 april 2014
Dankjewel voor je verfrissende column trouwens René 🙂 Fijn te zien dat er nog betrokken en kritische politici rondlopen. Het onderwijs -factor 1- ligt ten grondslag aan deze diagnosticeerziekte in onze prestatiedwangmaatschappij -factor 2-. Het is een kweekbak van neuroten: http://m.youtube.com/watch?v=yZA1gaVaNFU Maar de politiek wil hier niéts van horen en stopt zijn kop in het zand voor haar falende onderwijssysteem. Met alle gevolgen van dien…..
minhysterie
19 april 2014
@cjb: integendeel! In de dwangmatige leerplicht-eenheidsworst heeft niémand een kans om zich werkelijk te ontplooien. Dumbing us down als braaf, bang, dom stemvee! Straf/beloning. 95% van de tijd op scholen wordt besteed aan -hou je vast-: sociale vorming! Oftewel, conditionering. http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/03/onderwijs-levert-middelmatige-burgers-af-ten-dienste-van-de-staat/
En @DirkK Spijker. Kop. Onze industriële maatschappij, onder het mom van socialisme OMG, is moordend voor human nature…… de geestelijke verminkingen worden meer en meer zichtbaar. Het roer moet om. En anders zal de wal het schip keren, want dit is onhoudbaar.