‘Zwarten hebben een lager IQ…’

Posted on 26 februari 2014

14


“Zwarten hebben een lager IQ en verkrachten vaker,” aldus columnist Joost Niemöller in Nieuwe Revu. “Ja. Ik vind bepaalde dingen. Eén ervan is dat heel veel gedrag etnisch en genetisch bepaald is. Zwarten hebben gewoon een lager IQ.  Ze hebben trouwens wel meer testosteron dan blanken, en zéker meer dan Aziaten. Vandaar dat verkrachtingen onder zwarten ook vaker voorkomen.”

Het komt niet vaak voor dat ik me na het lezen van een interview of artikeltje afvraag of ik het allemaal wel goed begrepen heb. Of mijn fantasie geen loopje met me heeft genomen. Maar na het lezen van dit interview met Joost Niemöller geloofde ik mijn ogen niet. Verdedigde hier een Nederlandse columnist uit de eenentwintigste eeuw nu echt een rassenleer waar Hitler zich in de jaren dertig niet voor zou hebben geschaamd? Dat bestaat toch niet?

Dat bestaat dus wel. En Niemöller baseert zich naar eigen zeggen op wetenschappelijke bronnen. “Er schijnt een relatie te zijn tussen huidkleur en agressie. Je ziet het bijvoorbeeld bij dieren: een donkere leeuw is agressiever dan een lichtgekleurde. Bij mensen schijnt dat ook op te gaan. Omdat dat op een of andere manier in het genenplaatje aan elkaar gelinkt is.” Dat is in ieder geval overzichtelijk. Hoe blanker hoe minder agressief. En dat ondanks twee wereldoorlogen.

Natuurlijk zijn er genetische verschillen tussen mensen. Tussen man en vrouw, tussen Aziaten en Europeanen en tussen Indianen en donkere mensen. Dat er uiterlijke verschillen zijn dat ziet zelfs iedereen. Maar de ‘wetenschap’ dat aan uiterlijke verschillen karaktereigenschappen af te lezen zijn is na de oorlog toch wat uit de mode geraakt. De criminoloog Cesare Lombroso was er van overtuigd dat criminaliteit een afwijking was. Door het meten van de afstand tussen de ogen dacht hij een criminele aanleg aan te kunnen tonen. Maar zelfs een wiskundeknobbel blijkt onvindbaar. En mensen met een afwijkend gelaat hebben echt geen extra criminele aanleg.

Was het maar zo simpel Joost. Helaas zijn agressie en criminaliteit geen afwijking maar veel voorkomende menselijke eigenschappen. En niet afhankelijk van huidskleur en vorm van het gelaat. Maar zulke quasi-wetenschappelijke praatjes zijn wel degelijk schadelijk voor een samenleving. En beledigend voor het individu. Ik ben niet voor censuur van bovenaf. Ook niet in het geval van mensen die lezen in dubieuze boekjes en daar bewijs vinden voor nog dubieuzere stellingen. Maar enige zelfcensuur zou geen kwaad kunnen. Je kunt in je wens om aandacht te trekken tè ver gaan.  En sommige bladen plaatsen alles zolang het maar verkoopt. Jammer.

Posted in: Uncategorized