Wat een held!

Posted on 10 februari 2014

0


Michael Sam, onthoud die naam! Deze 24-jarige American Footballer heeft bekend gemaakt dat hij op mannen valt. Interessant, hoor ik u denken. Wat maakt dat nu uit? Maar Michael Sam staat aan het begin van een professionele carrière als footballer. De kans is groot dat hij bij de volgende draft door een NFL team verkozen zal worden. Door uit de kast te komen is hij wat mij betreft een groot voorbeeld. Maar hij maakt het zichzelf nu niet bepaald gemakkelijk. Wat een held!

Binnen een team maakt het niet zoveel uit of je op mannen valt of niet. Dat vertelde oud-voetbalinternational Marc van Hinthum me. “Het enige wat in de kleedkamer belangrijk is, is presteren.” Toch komen er geen actieve profvoetballers uit de kast. Waarschijnlijk vooral uit angst voor reacties van het publiek.  Ook teamgenoten van Michael Sam ‘wisten’ van zijn geaardheid. En ook zij hadden daar blijkbaar geen moeite mee. Michael Sam schijnt een fantastische verdediger te zijn. En ook op sportgebied een voorbeeld. Door uit de kast te komen maakt hij het leven van veel Amerikaanse jongetjes een stuk ‘normaler’.

Als van Hinthum gelijk heeft, dan is homoseksualiteit binnen de sport steeds meer geaccepteerd. En Nederland maakt van homo-acceptatie in Rusland ook politiek een punt. Dat is mooi. Nederland loopt wat dat betreft voorop. En veel Nederlanders zijn daar trots op. Toch is het me allemaal wat te risicoloos, onpersoonlijk en ver af. Je persoonlijk uitspreken is nog heel wat anders. Zo lang er in Nederland geen Michael Sam op staat, die aantoont dat je een succesvolle speler in de machosport bij uitstek kunt zijn, hebben we nog werk te doen. Hoe blij we ook met ons tolerante zelf zijn.

Posted in: Uncategorized