Ik ben geen fan van de Cito-toets. En vooral niet van de manier waarop ze wordt gebruikt. Dat is lezers van deze blog inmiddels wel bekend. De toets wordt niet gebruikt als een objectief meerinstrument om aan te tonen wat kinderen kunnen en wat niet. Het is een instrument geworden om de kwaliteit van scholen te meten. En om te bepalen naar welk vervolgonderwijs een kind zal gaan. Los van het schooladvies. En dus wordt er druk geoefend. Thuis èn op school.
Met het zien van het televisieprogramma ‘Kassa’, is het absolute dieptepunt wel bereikt. Het feit dat scholen worden afgerekend op een zo hoog mogelijke Cito-score werkt in de hand dat een school zich gaat gedragen als een toetsfabriek en een leraar als een examentrainer. En als scholen voor voortgezet onderwijs vooral kijken naar de Cito-score en minder (of in het geheel niet) naar het advies van de basisschool, in combinatie met de objectieve gegevens uit het leerling-volgsysteem, zullen ouders de toch al gespannen kinderen steeds meer opzadelen met thuistoetsen en spoedcursussen. “We willen tenslotte het beste voor ons kind.”
Er bestaat dus een grote en steeds groeiende markt om scholen en gezinnen te voorzien van de beste oefenmaterialen. Zo maakt de LOI reclame voor de ThuisTrainer, zodat kinderen kunnen oefenen voor een passend schooladvies. Maar er zijn veel meer bedrijven die geld willen verdienen aan de opgelegde examenstress van kinderen, ouders en onderwijsinstellingen. Voor ouders en scholen komt daar nog keuzestress bij ook. Want welke aanbieder is de beste? Gelukkig biedt het televisieprogramma ‘Kassa’ uitkomst. In deze uitzending worden de voor- en nadelen van verschillende aanbieders op een rijtje gezet.
Er bestaat een groeiende weerstand tegen het gebruik van de Cito-toets. Maar die weerstand lijkt voorlopig zinloos. Dat bedrijven als de LOI geld willen verdienen over de rug van ouders en kinderen met examenstress is begrijpelijk. Dat een televisieprogramma als ‘Kassa’ met een vergelijkend warenonderzoek komt kan er ook nog wel bij. Maar dat de Haagse politiek oorverdovend stil blijft is gewoon schokkend. “HALLO DEN HAAG.” “De kwaliteit van het onderwijs wordt teruggebracht tot een Cito-score, waarbij commerciële bedrijven gebruikt worden om thuis en op school die score zo effectief mogelijk omhoog te manipuleren. En dat is te zien op de publieke omroep”. “HALLO DEN HAAG? den Haag…? iemand thuis?..”
Jan van den Heuvel
26 januari 2014
Welbeschouwd gaat het niet om het instrument, maar om wat wij ermee doen, laten gebeuren. En waarom? Blijkbaar vertrouwen we in onderwijsland meer op een getal dan op de mens. En dat geldt zeker niet alleen voor de eindtoets!
En hoe dat komt? Daar kunnen nog veel debatten aan gewijd worden.
Teun Dekker
26 januari 2014
Gaat inderdaad om hoe wij met een instrument om gaan, maar dit wordt gevoed door de waarde die de politiek er samen met de inspectie aan geeft. Zou mooi zijn als de hele industrie van Cito en alle aanbieders daaromheen geen afzetgebied meer hebben omdat het onderwijs de ruimte krijgt bezig te zijn met onderwijs i.p.v. met afrekenen.
Jan van den Heuvel
26 januari 2014
Als we / men niet anders dan nu gaan (t) denken over de veronderstelde ( toegevoegde) waarde van getallen, als we niet veel meer dan nu gaan vertrouwen op de inzichten van de professional, wordt binnen no time Cito vervangen door een andere aanbieder, een andere rekensystematiek. Onderwijs moet haar kracht (her-)ontdekken. Om dat te bereiken is veel interessanter dan enkel ageren tegen de huidige systematiek.
Marcel Thomassen
26 januari 2014
Vriend Rene,
Hier in Oss zijn we verstandiger. Dit jaar gaat het hele VO in Oss de cito norm “loslaten” en kijken we vooral naar het onderwijskundige rapport en het leerlingvolgsysteem.
Dit is een mooie oefening voor alle partijen.
Volgend schooljaar krijgen we de eindtoets PO en die uitslagen zijn pas in april bekend.
Het hele kind komt op school en niet alleen zijn kennsdeel!
John van Bakel
1 februari 2014
Hallo Rene en vriend Marcel,
ik ben ook zeer blij met het loslaten van de ‘belangrijkheid’ van de Cito toets. Wel maak ik me enorme zorgen over het gekozen alternatief. Het leerlingvolgsysteem is ook gebaseerd op door Cito ontwikkelde toetsen en gaan deze toetsen nu niet de ‘belangrijkheid’ van de Cito toetsen vervangen. In plaats van 1 keer echte ‘stress’ voor de kids in groep 8, gaan we dan drie tot vier keer per jaar gedurende de 8 basisschooljaren deze ‘stress’ krijgen?
Met onder andere een explosieve groei van onderwijsbegeleidingsbureaus en toets hulp apps om er maar voor te zorgen dat je kind zo goed mogelijk blijft scoren, want daar wordt hij op afgerekend.
gegroet,
John van Bakel
Cees Morsch (@ceesmorsch)
13 maart 2014
Juist daarom komt CASE Builders nog deze maand met ‘DejuistestudiekeuzePO.nl’. Een test- en matchplatform dat online het talent van kinderen meet (persoonlijkheid, competenties en de ontwikkelbaarheid daarvan, drijfveren). Deze meting gaat dus niet over reken- en taalvaardigheid maar meet het het ‘talent’ van kinderen. De uitkomsten worden vergeleken (gematcht) met de talenten die je nodig hebt in het VO (VMBO en HAVO/VWO) om zo te bepalen welke opleiding of opleidingssector het best bij je past.
CASE Builders heeft al veel ervaring met deze methodiek in het MBO en HBO waar verschillende scholen er gebruik van maken. Zo worden bijna alle instromende studenten van Hogeschool Rotterdam door middel van deze methodiek geadviseerd over de juistheid van hun studiekeuze.
Afgelopen jaar is er een proef uitgevoerd in samenwerking met een PO school in Limburg waarvan de resultaten dermate succesvol waren dat CASE Builders heeft besloten haar test- en match platform voor het PO zowel aan te gaan bieden aan de basisscholen, als in een openbaar platform waar ouders hun kinderen kunnen laten testen en de rapportage en match toegestuurd krijgen.
Meer informatie bij info@case-builders.com.
Dirk K.
11 oktober 2014
Helemaal me eens: http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/inspectie-meester-en-juf-beter-dan-cito-toets-1.4574197