Cito-toets: kassa!!

Posted on 25 januari 2014

7


Ik ben geen fan van de Cito-toets. En vooral niet van de manier waarop ze wordt gebruikt. Dat is lezers van deze blog inmiddels wel bekend. De toets wordt niet gebruikt als een objectief meerinstrument om aan te tonen wat kinderen kunnen en wat niet. Het is een instrument geworden om de kwaliteit van scholen te meten. En om te bepalen naar welk vervolgonderwijs een kind zal gaan. Los van het schooladvies. En dus wordt er druk geoefend. Thuis èn op school.

Met het zien van het televisieprogramma ‘Kassa’, is het absolute dieptepunt wel bereikt. Het feit dat scholen worden afgerekend op een zo hoog mogelijke Cito-score werkt in de hand dat een school zich gaat gedragen als een toetsfabriek en een leraar als een examentrainer. En als scholen voor voortgezet onderwijs vooral kijken naar de Cito-score en minder (of in het geheel niet) naar het advies van de basisschool, in combinatie met de objectieve gegevens uit het leerling-volgsysteem, zullen ouders de toch al gespannen kinderen steeds meer opzadelen met thuistoetsen en spoedcursussen. “We willen tenslotte het beste voor ons kind.”

Er bestaat dus een grote en steeds groeiende markt om scholen en gezinnen te voorzien van de beste oefenmaterialen. Zo maakt de LOI reclame voor de ThuisTrainer, zodat kinderen kunnen oefenen voor een passend schooladvies. Maar er zijn veel meer bedrijven die geld willen verdienen aan de opgelegde examenstress van kinderen, ouders en onderwijsinstellingen. Voor ouders en scholen komt daar nog keuzestress bij ook. Want welke aanbieder is de beste? Gelukkig biedt het televisieprogramma ‘Kassa’ uitkomst. In deze uitzending worden de voor- en nadelen van verschillende aanbieders op een rijtje gezet.

Er bestaat een groeiende weerstand tegen het gebruik van de Cito-toets. Maar die weerstand lijkt voorlopig zinloos. Dat bedrijven als de LOI geld willen verdienen over de rug van ouders en kinderen met examenstress is begrijpelijk. Dat een televisieprogramma als ‘Kassa’ met een vergelijkend warenonderzoek komt kan er ook nog wel bij. Maar dat de Haagse politiek oorverdovend stil blijft is gewoon schokkend. “HALLO DEN HAAG.” “De kwaliteit van het onderwijs wordt teruggebracht tot een Cito-score, waarbij commerciële bedrijven gebruikt worden om thuis en op school die score zo effectief mogelijk omhoog te manipuleren. En dat is te zien op de publieke omroep”. “HALLO DEN HAAG? den Haag…? iemand thuis?..”

Posted in: Uncategorized