Het is maar net hoe je het brengt

Posted on 16 juni 2013

2


“Het is maar net hoe je het brengt,” vond voormalig spindoctor van het CDA, Jack de Vries.  “Ik deed eigenlijk niets anders dan een beetje slim formuleren. Niets mis mee, zolang  je een goed verhaal hebt.” Op zich heeft de Vries daarin gelijk. Een campagneleider is tenslotte een soort autoverkoper. En je verkoopt een tweedehands wagen toch beter als je hem ‘klassieker’ noemt.

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Oss lijkt langzaam te beginnen. Na ruim twee jaar relatieve stilte worden de aankomende bezuinigingen (en dan speciaal die op cultuur) gebruikt om een duidelijk statement te maken. Geen enkele partij ontkent de noodzaak tot het maken van keuzes. En er valt, in de woorden van SP-voorman Paul Peters, inderdaad wat te kiezen. Anders dan andere oppositiepartijen tot nu toe draagt de SP ook alternatieve bezuinigingen aan.

En het is een mooi lijstje. Extra bezuinigingen op het ambtelijk apparaat, bezuinigen op de bijdrage aan de vijfsterrenregio, het kostendekkend maken van APV-leges, bezuinigen op vergoedingen voor raadsleden en het deels inzetten van een financiële meevaller uit de zogenaamde mei-circulaire. Het lijkt zo zelfs bijna dat ‘geen normale Ossenaar’ iets van de bezuinigingen hoeft te merken. Het is maar net hoe je het brengt.

Maar extra bezuinigen op het ambtelijk apparaat betekent extra mensen ontslaan. Bezuinigen op de bijdrage aan de vijfsterrenregio is stoppen met investeren in de economie. Het kostendekkend maken van APV-leges is een lastenverzwaring. Bezuinigen op de vergoeding voor raadsleden is het vragen aan hardwerkende mensen van de ene op de andere dag twintig procent van hun ‘loon’ in te leveren. En het inzetten van een financiële meevaller is een groter risico nemen voor de toekomst. Er komt tenslotte nogal wat op ons af de komende jaren.

Het is maar net hoe je het brengt inderdaad. Hoe de coalitie en hoe de Socialistische Partij de aankomende bezuinigingen willen opvangen is duidelijk. Hoe de overige oppositiepartijen dat gaan doen nog niet. Het zal ook voor hen geen gemakkelijke opgave zijn. Ik ben benieuwd.

 

Posted in: Uncategorized