Opgeven is geen optie

Posted on 29 mei 2013

0


Met enige regelmaat verschijnt er op deze weblog een gastbijdrage. Deze veertiende gastbijdrage is geschreven door Rene Verbruggen, deelnemer aan Alpe d’HuZes die ik van harte steun.

Alpe d’Huez is sinds 2006 het decor voor Alpe d’HuZes, een door Nederlanders georganiseerd evenement om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Hierbij wordt de Alpe d’Huez meerdere malen door de duizenden deelnemers beklommen. Onder het motto “Opgeven is geen optie” wordt op één dag de legendarische Alpe d’Huez tot 6 keer aan toe beklommen. Een bijna onmogelijke opgave. Toch lukte het al heel veel deelnemers, zelfs een aantal (ex-)kankerpatiënten.

De Alpe d’Huez is een wintersportoord in de Franse Alpen. Het ligt op 1860 meter hoogte, op de flanken van de berg Pic Blanc. Het is vooral bekend geworden als aankomst in de Ronde van Frankrijk waarin het al 27 keer finishplaats was. De beklimming begint in het dorp Le Bourg d’Oisans is 15,5 km lang en heeft gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 %. Met name de eerst 2 kilometer zijn zwaar met een stijgingspercentage van maar liefst11%! In totaal worden 1160 hoogtemeters overbrugd. De klim telt 21 officieel genummerde haarspeldbochten die vernoemd zijn naar etappewinnaars.

De mythische uitstraling van de klim zorgt steeds voor veel publiek langs het traject. Bij elke editie van de Ronde van Frankrijk die de berg aandoet, staan er vele Nederlands op de berg om de wielrenners aan te moedigen. Bocht zeven staat bekend als de “Nederlandse bocht”.

Voor 2013 heeft René Verbruggen besloten om mee te doen aan de Alpe d’HuZes. Hij wil zijn steentje, of zeg maar gerust een hele steen, bijdragen aan de strijd tegen kanker.

Op 2 juni 2011 heeft René een ongeluk gehad waarbij hij zwaar knieletsel heeft opgelopen. Lange tijd moest hij zich op krukken en in een rolstoel voortbewegen. Na 2 operaties is hij gestart met een langdurig revalidatieproces. Tijdens zijn revalidatieperiode heeft René kennis gemaakt met een team wat in 2012 de Alpe d’Huzes gefietst heeft. Met veel respect voor wat zij deden heeft hij ze gevolgd tijdens de voorbereidingen en de echte beklimmingen in Juni 2012.

Eind oktober 2012 werd er door René’s sportschool een “halve Berg” gereden op een spinningbike en heeft René de uitdaging aangenomen om samen met hen een “hele Berg” te gaan rijden en is vervolgens hiervoor gaan trainen. De dagen daarna liet het idee hem niet meer los en de gedachte kwam bij hem op “waarom niet in het echt?”.

“Het moet een grote overwinning worden op mezelf, een overwinning die ik wil opdragen aan alle mensen die met deze vreselijke ziekte te maken hebben of hebben gehad.” aldus René.

Na enkele maanden erg hard trainen is René daadwerkelijk de uitdaging aangegaan om de berg binnen 8 uur 3 keer te bedwingen! Een prestatie van formaat!

Inmiddels is René gekeurd door een sportarts, wat spannend was want de uitslag van deze keuring zou nog roet in het eten kunnen gooien. Na de tests heeft de arts gelijk de uitslag doorgegeven en hij ziet geen bezwaren in een deelname aan Alpe d’HuZes!

Zijn nieuwe fiets is intussen omgebouwd van mountainbike met brede noppenbanden tot straatracer met smalle racebandjes. De fiets is klaar voor het grote werk. Extra bidonhouders moeten er voor zorgen dat er voldoende drinken meegenomen kan worden voor één beklimming en een fietscomputer met hartslagmeter moet er voor zorgen dat René met het juiste tempo en hartslag omhoog gaat.

René: “Er zijn een aantal dierbaren meer die me ontvallen zijn en die met mij de beklimming mee maken. Ik draag mijn beklimmingen dan ook aan hen op en zal voor hen ook een kaarsje branden op de berg.”

Naast René zijn er nog 7999 deelnemers die aan deze monsterbeklimming deelnemen om zo te proberen €40.000.000,- bij elkaar te verzamelen voor dit hele goede doel!

Wilt u René ook steunen, dat kan via zijn deelnemerspagina op www.tinyurl.com/ad6-rene

Posted in: Uncategorized