Blij met Oranje

Posted on 30 april 2013

2


In de oud-Romeinse tijd verwees het woord auctoritas naar iemand met een hoog aanzien en een geheimzinnige kracht om anderen te beïnvloeden, te binden en aan te trekken. Zonder gebruik van macht of dwang. Iemands autoriteit wordt vrijwillig erkend. En de mogelijkheid om er tegenin te gaan blijft bestaan. Volgens de filosofe Hannah Arendt is autoriteit belangrijk om stabiliteit te creëren. Arendt heeft gelijk. En Koningin Beatrix was zo’n autoriteit.      

Sinds pakweg de jaren zestig is autoriteit geen vanzelfsprekendheid meer. Overheidsinstanties, kerken, onderwijs en politiek worden heel terecht aan kritische blikken onderworpen. En vaak blijkt geclaimde autoriteit gebakken lucht. Het is heel goed dat mensen dat herkennen. Mensen zijn niet afhankelijk van anderen die voor hen denken. Dat besef werkt bevrijdend, maar kan in tijden van verregaande globalisering, individualisering en economische crisis ook beangstigend zijn.

Juist in een onzekere wereld hebben we meer dan ooit behoefte aan stabiliteit en het besef dat we samen ergens bij horen. Dat we in al onze vrijheid niet helemaal alleen zijn. We hebben behoefte aan èchte autoriteit. Ondanks de kritiek op de monarchie die af en toe best terecht is, trekt het koningshuis meer dan ooit. En als symbool verbindt het Nederlanders over heel de wereld. Daar mogen we blij mee zijn. En best een beetje trots.

Posted in: Uncategorized