Broodfonds, collectieve eigenkracht

Posted on 29 januari 2013

0


Met enige regelmaat zal op mijn weblog een gastbijdrage worden geplaatst. Deze vierde gastbijdrage is geschreven door Biba Schoenmaker, eigenaar van ‘BroodfondsMakers coöperatie.’ 

Trendwatchers hebben voort 2013 voorspeld dat dit het jaar wordt van de balansburger. Zij voorspellen dat we naar een balanseconomie gaan, waarin de menselijke maat en welzijn boven welvaart centraal staat. Dat zou een mooie ontwikkeling zijn. Voorbeelden hiervan zijn er ook al. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij initiatieven, waar eigenkracht, collectiviteit en wederkerigheid de normaalste zaak van de wereld zijn. Niet op een ouderwetse wijze ingevuld maar waarbij de groep als geheel en de individuele deelnemers er voordeel van hebben. Voorbeelden zijn duurzame energie coöperaties, lokale energie tegen betaalbare prijs. De Eigenkracht Centrale, waarbij een netwerk rond iemand die hulp nodig heeft wordt ingezet om problemen op te lossen. Maar ook coöperaties van zelfstandig ondernemers die elkaar versterken en, de broodfondsen. 

Het Broodfonds is een netwerk waarin minimaal twintig en maximaal vijftig zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers bereid zijn elkaar door een periode van arbeidsongeschiktheid te helpen. De meeste zelfstandigen zijn niet verzekerd tegen inkomensachteruitgang bij arbeidsongeschiktheid. Van alle Nederlandse zelfstandigen, blijkt tweederde geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) te hebben. Ze vinden het vaak te ingewikkeld of te duur om dit risico te verzekeren.

Een broodfonds is een goed doordacht alternatief voor de AOV. Het eerste collectieve broodfonds bestaat al zeven jaar. Sinds de BroodfondsMakers, nu bijna twee jaar geleden, naar buiten traden en groepen zijn gaan begeleiden bij het starten van een broodfonds, is het ontdekt als een serieus alternatief: er zijn inmiddels zevenentwintig broodfondsen opgericht door heel Nederland. Daarnaast zijn er momenteel vijftien groepen in oprichting.

Zelfstandigen in een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op een eigen broodfondsrekening. Zodra een van de deelnemers ziek wordt, krijgt hij van de twintig tot vijftig deelnemers een kleine schenking. De zieke deelnemer ziet dus op zijn rekeningafschrift de namen en kleine schenkingen van de andere deelnemers. Doordat alle deelnemers elkaar kennen of hebben leren kennen en er maximaal vijftig mensen per groep meedoen, wordt er geen misbruik van gemaakt. Het mooie van het Broodfonds is ook dat je niet tot het oneindige blijft doorbetalen, boven een bepaald maximum stort je geen maandelijkse bijdragen meer op je broodfondsrekening. Wie uit zijn broodfonds stapt, omdat hij bijvoorbeeld een vaste baan krijgt, mag het tegoed meenemen, want het geld blijft (met aftrek van de schenkingen) van de deelnemers zelf. Waar kom je zoiets nog tegen?

Best interessant dus voor ondernemers die dure premies van Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen niet kunnen betalen of twijfelen of ze bij een AOV wel uitgekeerd krijgen op moment dat het nodig is. Kijk eens op de Broodfonds site, daar staan filmpjes op van deelnemers die vertellen waarom ze meedoen en een uitzending van VPRO Tegenlicht met daarin het Broodfonds. www.broodfonds.nl

Posted in: Uncategorized