Liegen en graaien

Posted on 30 december 2012

2


Liegen en graaien, dat typeert 2012‘, kopt het Brabants Dagblad. “Mensen werken niet meer om andere mensen te dienen. Ze werken voor hun eigen rendement.” Helaas klopt dat soms. Maar vonden we mensen als Bram Moszkovicz, Lance Armstrong en de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey tot voor kort niet gewoon helden?

Wie de krant leest zou tot de conclusie kunnen komen dat graaien een steeds groter wordend probleem is. “Steeds meer zogenaamde leiders blijken vooral aan zichzelf te denken. Dat is verontrustend”. Maar zou het zo kunnen zijn dat zelfverrijking van alle tijden is maar dat wij een andere kijk op de wereld hebben gekregen? Schandalig hoge salarissen voor voetballers en bestuurders vonden we tot voor kort volstrekt normaal. “Talent moet worden betaald” vond Paul de Leeuw. En zijn mening werd breed gedeeld.

Misschien is het helemaal geen slecht teken dat steeds meer mensen in de (semi-)publieke sector tegen de lamp lopen vanwege mismanagement en omdat ze vooral hun eigenbelang blijken te dienen. Ontspoorde verhoudingen worden hier en daar gewoon recht getrokken en dat lijkt me alleen maar goed.

Een held was je, wanneer je net als Moszkovicz, Armstrong en van Rey aan de top stond, aan de top bleef en veel geld verdiende. Jaren geleden werd Moszkovicz al “maffiamaatje” genoemd, testte Armstrong positief en werd van Rey belangenverstrengeling verweten. Toch bleven ze helden. En niet alleen omdat ze door list en bedrog onder de beschuldigingen uitkwamen.

De tijden zijn aan het veranderen. Misschien door de crisis keren we terug naar de basis. We vragen onze ‘helden’ te werken om andere mensen te dienen en niet alleen te werken voor hun eigen rendement. Dat lijkt me niet verontrustend, maar heel gezond.

Een gelukkig nieuwjaar!

Posted in: Uncategorized