Een knallend uiteinde

Posted on 27 december 2012

10


Tot nu toe hebben we met zijn allen 8% meer aan vuurwerk uitgegeven dan vorig jaar. Tegelijkertijd zijn er al bijna 16000 meldingen binnengekomen bij het internetmeldpunt dat Groen-Links voor vuurwerkoverlast heeft ingesteld. Vorig jaar is rond de jaarwisseling in de gemeente Oss voor meer dan 100.000 euro aan gemeente-eigendommen opgeblazen. Overlast moet worden aangepakt. Toch gaat een verbod op consumentenvuurwerk mij veel te ver.

Weken keek ik er als kind naar uit. Die ene nacht in het jaar dat ik met vuurwerk mocht knallen. Geen groter plezier en geen grotere voorpret dan het sparen voor en kopen van vuurwerk dat zo hard mogelijk kon knallen. Het was nog een heel karwei om de hoeveelheid vuurwerk die ik als kind aanschafte binnen een nacht op te maken. Meestal lukte dat net …

Toch was het gebruik van vuurwerk aan duidelijke regels gebonden. Niet ‘stoken’ voor het huis van de buren met het hondje bijvoorbeeld. “Veiligheid voor alles en zorg dat ze geen last van je hebben”. “En niet meer geld uitgeven dan je hebt”. Meestal hield ik me aan de regels van mijn ouders. En als ik dat niet deed kreeg ik het te horen.

Ook nu gaan de meeste mensen verantwoord met vuurwerk om. Zoals de meeste mensen ook verantwoord autorijden, matig alcohol gebruiken en hun honden niet op de oprit van de buren laten poepen. Het komt niet bij ons op alcohol, autorijden of hondenbezit volledig te verbieden. Ook al weten we dat sommigen onverantwoord met hun vrijheden omgaan en zich niet aan de regels houden.

Laten we uitgaan van het gezond verstand en fatsoen van mensen. Ik gun iedereen de pret die ik heb gehad met vuurwerk. En ik gun iedereen de regels van ons thuis. Iedere vrijheid heeft bij misbruik zijn schaduwkanten. Maar in plaats van elkaar vrijheden af te nemen lijkt ingrijpen bij en aanspreken op overlast en onverantwoord gedrag me op alle fronten veel beter. Vuurwerk is mooi. Maar er zijn tenslotte grenzen.

Een knallend uiteinde!

Posted in: Uncategorized