De bultrug ‘Johannes’ is niet meer. Het dier strandde eerder deze week op een zandplaat. Ondanks verwoede pogingen hem te redden overleed Johannes dus toch. Natuurorganisatie Sea Shepherd riep na zijn overlijden op tot het houden van een stille tocht. Draven we niet een beetje door?
Lenie ’t Hart, oprichtster van het zeehondencentrum in Pieterburen, vindt dat Johannes gered had kunnen worden en wil in overleg met de politiek om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt. “De mensen die hem dood wilden, hebben gewonnen”. Gezien de vele reacties in de media en op het internet, voelen de meeste mensen wel aan dat Lenie zich een beetje door haar emoties heeft laten leiden. Maar de trend om dieren in veel opzichten gelijk te stellen aan mensen bestaat al langer.
Het toekennen van menselijke eigenschappen aan bijvoorbeeld dieren noemen we antropomorfisme, Even googelen levert hilarische voorbeelden op. Wat te denken van ‘testikelimplantaten’ voor de gecastreerde boxer Johnny, waardoor hij zijn zelfvertrouwen weer heeft gevonden. Of een ‘lekkere snack’ voor konijn Snuitje, want “die heeft ook wel eens zin in een tussendoortje”. Wanneer het kouder wordt dan tien graden krijgt het hondje bij mij om de hoek van zijn bazinnetje een lekker warme jas. En als hij moe is, wordt hij vervoerd in de speciaal voor hem vervaardigde ‘bolderkar’.
Dat een mens niet als een hond mag worden behandeld, daar zijn we het allemaal over eens. Dat we een hond niet als een mens moeten behandelen, daar is wat meer overredingskracht voor nodig. In Nederland (en volgens mij alleen in Nederland) hebben we zelfs een politieke partij die speciaal is opgericht om op te komen voor dierenrechten. Dat er veel onnodig dierenleed bestaat, is duidelijk. Dat we daar tegen moeten strijden ook. Maar laten we alsjeblieft niet overdrijven en de zaken in perspectief blijven zien. Een mens is een mens en een dier is een dier.
Esther Ekkel Vorstenbosch
16 december 2012
Hoe ver zijn we verwijderd geraakt van de natuur. Ik denk juist deze natuurbeschermer. Ja, we moeten opletten met onze overbevolking, maar laten we ajb de natuur de natuur laten. Beschermen wat we meten beschermen, en laten gaan wat we moeten laten gaan.
Paul Bastiaansen
16 december 2012
De wereld zou toch een stukje mooier worden als iedereen zijn medemens zou behandelen zoals veel mensen hun hond behandelen. Met empathie, met respect voor zijn wezen.
Dieren zijn geen mensen, maar dieren en mensen hebben veel overeenkomsten.
Een stille tocht voor die bultrug is misschien overdreven, maar wat mij betreft mag er een stille tocht komen voor al onze kistkalveren, legbatterijkippen en opgehokte varkens. En meteen daarna een wettelijk verbod op al die excessen. Dat heeft de Partij voor de Dieren goed gezien.
renepetersoss
16 december 2012
@paul legbatterijkippen en kistkalveren zijn terecht verboden. Ook ben ik het met je eens dat de gemiddelde mens op aarde het niet zo goed heeft als een hond in Nederland. Dat laatste weten en er iets aan doen lijkt me heel belangrijk. Belangrijker dan een dode bultrug.
els
17 december 2012
In mijn beleving moet een dier een dier blijven.Maar wij hebben als mens het dier afhankelijk gemaakt van de mens voor eigen gewin.Wij vervuilen de wereld waardoor de dieren ziek worden. Wilde dieren stoppen we in kooien of dode ze voor de wetenschap enzenz .Een stille tocht is overdreven maar geeft aan dat vele boos zijn op wat er gebeurd is.Door rara onduidelijke besluiten is dit gebeurd.Waarom een orka wel te redden en dit dier niet? En dat een club laten vertellen die er belang bij heeft.Waarom ondeskundige mensen laten verdoven had meer gedaan moeten worden vanaf min.1.Dus stille tocht moet demonstratie heten .En politiek zou richtlijnen moeten hebben van wat en hoe .
En dan wil ik even kwijt dat mensen gelukkig veel van dieren houden en weet je waarom?.
Die liegen en bedriegen niet en geven je aandacht terug ondanks je kleur,geloof,uiterlijk of humeur .
Daar kan de mens nog veel van leren
dick
17 december 2012
Het is allemaal de schuld van de banken. Dit keer een zandbank