Klant is koning?

Posted on 6 oktober 2012

0


“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker,” is al jaren de slogan waarmee de Belastingdienst aan zijn diensten bekendheid geeft. En zo is het maar net. Gemeenten steken veel energie in het verbeteren van hun dienstverlening en contacten met de burgers. Dat is goed en soms is dat hard nodig. Maar gemeenten zijn een overheidsinstantie en geen winkel. De klant is een burger en geen koning en zal dat nooit worden.

“Jij moet doen wat ik zeg,” hoorde afgelopen week een ambtenaar van een burger. “Want ik betaal belasting en dus ook jouw loon.” En een man van midden zestig met een enorm vrijstaand huis in ‘de witte hoef’ schreef me een brief, nadat een aanvraag voor kleine aanpassingen aan zijn badkamer door de gemeente niet werd gehonoreerd. “Daar betaal je dan belasting voor.  Mijn leven lang betaal ik me blauw aan de gemeente. En nu ik zelf eens iets nodig heb zegt zo’n meisje van een consulente dat ik best in staat ben een paar douchebeugels zelf aan de muur te schroeven. Belachelijk!”

In tijden van verkiezingen doen politici soms beloften waarvan op voorhand duidelijk is dat ze niet kunnen worden waargemaakt. Het levert stemmen op om net te doen alsof de overheid de dienaar van ieders persoonlijk belang is. Bovendien creëert taal werkelijkheid. Als we burgers van alles beloven en ook nog klant gaan noemen, is het niet vreemd dat zij zich ook zo gaan gedragen.

Toch kan het ook anders.  Vorige week was ik op bezoek bij de dorpsraad in Ravenstein om te spreken over het betrekken van jongeren bij de gemeenschap. Er werd een presentatie gegeven van een onderzoek over de vraag waaraan de jeugd in Ravenstein behoefte had. Ik vreesde een soort ‘verlanglijstje’ overhandigd te krijgen van zaken die de gemeente dan zou moeten regelen. Maar zo was het niet. De jeugd van 12 tot 16 had behoefte aan een disco-avond. En een groep vrijwilligers is inmiddels bezig om samen met de jeugd zo’n avond op te zetten. De klant is geen koning. De burger op zijn eigen vierkante meter soms wel.

Posted in: Uncategorized