Verplicht helpen in verpleeghuis

Posted on 3 augustus 2012

7


Zorgorganisatie Vierstroom uit Gouda gaat als experiment de familie van bewoners in haar verpleeghuizen verplichten 4 uur per maand mee te helpen. Een grof schandaal of de normaalste zaak van de wereld? 

De directie van de Vierstroom wil familieleden vier uur per maand verplicht stellen een praatje te maken, met bewoners te gaan wandelen, piano te spelen of een kop thee te drinken. Zorgtaken zoals wassen, verschonen en medicatie toedienen blijven de verantwoordelijkheid van professionals.

Het kan niet zo zijn dat familie de rol en taak van professionals gaat overnemen. Dat lijkt hier ook niet de bedoeling. Voor het welzijn van bewoners van een verzorgingstehuis is het goed af en toe bezoek te ontvangen dat eens met ze gaat wandelen of een praatje met ze maakt. Ik schrik er van dat het blijkbaar nodig is dàt families verplicht te stellen.  Het kan toch niet zo zijn dat er geen familielid meer omkijkt naar moeder of oma wanneer ze in een verpleegtehuis wordt opgenomen?

Vakbonden schijnen niet zo enthousiast te zijn over de proef. De seniorenbond ANBO juist wel: “We moeten het taboe doorbreken dat de familie wordt ontslagen van alle zorg als een dierbare wordt opgenomen”, zegt een woordvoerder. “En voor het welzijn van de oudere is het waarschijnlijk beter.” Niet het experiment van Vierstroom is een grof schandaal. Dat zo’n experiment blijkbaar nodig is om families een beetje te betrekken bij de zorg van hun dementerende vader of moeder is dat wat mij betreft wel.

Posted in: Uncategorized