Erger dan de Grieken

Posted on 20 december 2011

0


“Wat priveschuld betreft, scoren we slechter dan de Grieken”, kopt de volkskrant van 15 december. “Wil je die flitsende auto uit dat reclamespotje, maar heb je niet genoeg geld? Geen probleem, betaal nu de helft en over twee jaar de rest. Verlang je naar een groter huis, maar heb je daar het inkomen nog niet voor? Neem een hogere hypotheek. Op wintersport als student? Daar kun je ook een studielening voor gebruiken. En de schulden betaal je later terug”.

In 2010 hadden we 2,5 maal meer schuld dan we met elkaar verdienden. We scoren wat dat betreft slechter dan een probleemland als Griekenland. We doen daar nog steeds luchtig over. Wij zijn tenslotte een rijk land. De crisis gaat voorbij. We lossen later wel af.

Risico’s

Speculeren op de toekomst, het geloof dat je later zoveel zult verdienen dat de schulden wel kunnen worden terugbetaald was altijd al riskant. Met het oog op de huidige economische crisis is dat geloof nog riskanter worden. Veel schulden zijn gemaakt met huis en hypotheek als onderpand. Met het oog op de huizenmarkt in combinatie met ontgroening, bevolkingskrimp en vooral de ontwikkelingen rond de hypotheekrenteaftrek, zijn de risico’s die we achteloos nemen enorm. Het is niet zo dat de meeste mensen in de schuldhulpverlening zitten omdat ze te weinig verdienen. De meeste mensen in de schuldhulpverlening gingen onverstandig met hun geld om. Als we eerlijk naar onszelf kijken dan verschillen we niet zoveel van de Grieken. Sterker nog niet Griekenland maar Nederland heeft de grootste schulden.

Posted in: Uncategorized