Beleggen met je studielening

Posted on 24 september 2021

1


Niemand kan er raar van opkijken. Als de overheid geld uitleent tegen nul procent rente en met een lange looptijd, dan komt iemand op het idee daarmee te gaan beleggen. Wie maximaal ‘gratis’ leent voor zijn studie, maar het geld niet nodig heeft, kan zo vrijwel zonder risico een behoorlijk rendement verdienen. Natuurlijk is het niet helemaal koosjer om geld dat bedoeld is om van te studeren, te gebruiken om beleggingswinst te boeken. Maar ach, andere studenten kopen er misschien bier voor. En als je het niet doet, ben je een dief van je eigen portemonnee.

Met twee of drie klikken met je muis vind je op het internet tal van sites die studenten precies uitleggen hoe je rijk wordt met je maximale DUO-lening van de overheid. Natuurlijk is het niet precies in beeld hoeveel studenten op deze manier geld proberen te verdienen. Maar een beetje rondvragen leert dat het er behoorlijk veel moeten zijn. Ik zei het al. Verbaasd kan ik niet zijn. Maar onwenselijk is het wel. Dit moeten we eigenlijk niet willen natuurlijk.

Weet je wat me nog het meeste steekt? Dat studenten met een smalle beurs en met ouders die niet in staat zijn om hun kinderen flink bij te spekken, hun (maximale) lening gewoon nodig hebben om van te leven. Geen ruimte voor een beleggingsfeestje bij studenten met een smalle beurs. Het gaat zoals zo vaak. Mensen met geld profiteren. Zij hebben na hun studie een mooi kapitaaltje opgebouwd met hulp van de staat. En mensen zonder geld hebben gewoon een maximale studieschuld. Dat is toch eigenlijk niet uit te leggen.

Deze week protesteerde een aantal studentenorganisaties voor de afschaffing van het leenstelsel. Dat is een goede zaak. Het CDA was en is tegenstander van zo’n stelsel. En onze leden hebben dat tijdens het laatste congres nog eens krachtig bevestigd. De studenten pleitten ook voor compensatie van studenten die onder het leenstelsel hebben moeten studeren. Dat wordt nog wat, gezien het bovenstaande. Het zal toch niet zo zijn dat rijke studenten hun beleggingsportefeuille cadeau willen krijgen op kosten van de belastingbetaler? Een oplossing heb ik niet zo een twee drie. Aan iedere denkrichting zitten haken en ogen. Om te beginnen heb ik samen met onze financieel woordvoerder Inge van Dijk schriftelijke vragen gesteld. Wordt vervolgd.

Posted in: Uncategorized