Er is haast geen probleem te vinden waar het onderwijs geen oplossing voor moet bieden. Die klacht hoor je op scholen met enige regelmaat. En niet geheel ten onrechte natuurlijk. Belangenorganisaties kunnen haarfijn uitleggen waarom een probleem ernstig is en zonder al teveel energie opgelost kan worden door er in het onderwijs structureel aandacht aan te besteden. Ze kunnen ook uitleggen dat het oplossen van het probleem via het onderwijs levens redt en geld bespaart. Wie kan daar nu tegen zijn?
Een paar weken geleden voerde de Tweede Kamer een debat over een burgeriniatief om levensreddende EHBO-vaardigheden verplicht in het curriculum van scholen op te nemen. Wie kan daar nu tegen zijn? Verreweg de meeste partijen in elk geval niet. Zo stemden onder andere D66, VVD, SP, PvdA, Groen Links, Bij1 en VOLT voor een motie dat de minister er toe zou moeten bewegen flinke stappen in die richting te zetten. Het CDA stemde tegen. Waarom?
De lijst van zaken die via het onderwijs opgelost zouden moeten worden is vrijwel oneindig. Van leren tandenpoetsen tot lessen over het klimaat. Van omgaan met geld tot gezond leren eten en drinken. Van reddingsbrigades die zwemles weer verplicht willen maken, tot de vereniging van dermatologen die het belang van goed smeren met zonnebrandcrème via de lessen biologie onder de aandacht willen brengen. Het is allemaal belangrijk en het kost allemaal nauwelijks tijd, geld en energie. Maar de lijst is vrijwel oneindig en groeit nog steeds.
Het implementeren van een aantal van deze belangrijke vaardigheden kan een goede keuze zijn. Zo zijn er scholen die er inderdaad voor kiezen EHBO in het curriculum op te nemen. Daar is helemaal niks mis mee en dat staat scholen vrij. Maar niet ieder goed idee hoeft wettelijk opgelegd te worden. Zeker niet zolang de absolute basis nog niet overal helemaal op orde is. Goede lessen die gegeven worden door excellente docenten zijn de kern van goed onderwijs. Daar moet alles op gericht zijn. Hoe goed sommige ideeën ook zijn, er zijn grenzen aan wat we wettelijk verplicht moeten stellen.
Peter
12 mei 2021
Zullen we eerst eens beginnen met het uitkleden van al die mislukte onderwijsvernieuwingen van de afgelopen 25 jaar en energie steken in de gaten die de recente PISA-resultaten in het Ned. onderwijs aantoonden?
M.
12 mei 2021
Toevallig hoor ik op de radio een klein stukje van de Nationale Ombudsman.
Twintig % van de kinderen kunnen niet goed lezen als ze van school komen en dat zal onder anderen zoals met rekenen ook wel hetzelfde zijn. Het moet anders beter dus!
Scholing moet net als werken lonen.
Ben het overigens wel eens dat men beslist niet van alles op de scholen mag afwentelen.
Wim Markwat
13 mei 2021
Beste René,
Ik ben dit met je eens.
Beter zou je een motie op stellen welke de Regering op roept een duidelijke Wet Ouderschap voor te leggen aan de Tweede Kamer. Daarin expliciet benoemen dat ouders verantwoordelijk zijn om hun kinderen voor het twaalfde levensjaar, mits kinderen daartoe in staat zijn, basiszwemvaardigheden te laten leren, etc. etc.
Het zijn niet de scholen welke ervoor kiezen kinderen op de wereld te zetten.
Een uitbreiding van het consultatiebureau met een jaarlijks controlemoment zou een idee kunnen zijn, om lankmoedige, verwaarlozende, ouders eerder te signaleren en via gemeenten (verantwoordelijk voor de jeugdzorg) te interveniëren. En natuurlijk ouderverstoting expliciet opnemen in het Wetboek van Strafrecht met dezelfde strafmaat als ontvoering van kinderen. De impact op vervreemde ouders en kinderen is namelijk identiek aan onopgeloste ontvoering.
Succes!