De gemeente Midden-Drenthe biedt vijf jongeren met schulden een financieel gezonde toekomst. Dat is althans de inzet van een pilot. De gemeente neemt de schulden van jongeren over (max. 5000 euro). En maakt aan de voorkant afspraken over onderwijs, werk en inkomen. De schulden worden omgezet in een lening bij de gemeente die in vijf jaar moet worden terugbetaald.
Dat veel jongeren in de schulden komen, dat is bekend. Ook in Drenthe. Dat men daar iets aan probeert te doen is heel mooi. Want wie start zonder werk of goede opleiding, maar met een schuld, heeft grote kans nooit meer uit de problemen te komen. En levenslang afhankelijk te zijn en blijven van ondersteuning door de gemeenschap. Dat is vreselijk natuurlijk. En even duur als mensonwaardig. Een investering in een goede toekomst voor deze jongeren is dus naast menselijk, waarschijnlijk behoorlijk rendabel.
Natuurlijk zijn er vragen te stellen bij zo’n pilot. Waarom maar vijf jongeren? En waarom niet iedereen die zich meldt? Vanwaar dat maximum van 5000 euro? Zijn jongeren met hogere schulden dan per definitie afgeschreven? Waarom überhaupt een leeftijdsgrens, en waar is die op gebaseerd? Wat doet men met jongeren die zich onverhoopt niet aan de afspraken houden? En hoe denkt men de jongeren te bereiken?
Allemaal terechte vragen natuurlijk. Maar de belangrijkste vraag die wat mij betreft gesteld moet worden, is de volgende: Hoe zorgt de gemeente ervoor dat de kosten en (maatschappelijke) baten van deze pilot goed in beeld gebracht worden? En hoe zorgt men ervoor dat de ervaringen met dit mooie initiatief gekopieerd kunnen worden en breder kunnen worden ingezet? Want vijf jongeren die geholpen worden, is een mooi begin. Laat het daar niet bij blijven. Wordt vervolgd.
Hans Peter Verroen
31 juli 2020
Prachtige pilot!
Ik zou graag de combi zien met VOORKOMEN van schulden:
– maak vaste kosten van mensen met een uitkering direct vanuit de uitkerende instantie over naar *verhuurder, *ziektekostenverzekering, *energie/water en * gemeentelijke belastingen
Zó heeft men inzicht in netto-besteedbaar bedrag en worden schulden aan de vóórkant tegen gehouden.
Peter van der Laan
5 augustus 2020
Midden Drenthe is zeker een gemeente die gewoon praktisch blijft de beperking in middelen snap ik bij de huidige gemeentebudgetten wel. goed initiatief dus het zou goed zijn als ze blijven rapporteren over de voortgang. Blijft dat we als CDA moeten blijven streven naar voorkomen van schulden door de volledig onverantwoordelijkheid van de verkopende partijen in te perken. burgers moeten soms voor inkopen tegen zichzelf beschermd worden. Rene is dit niet een mooie klus voor jou?