Gaat mijn buitenlandse reis wel door?

Posted on 10 maart 2020

4


regelmatig hoor ik op de radio reclame voor ‘foutloos rekenen in twaalf weken’ of ‘grip op taal’ in twaalf weken. Ik zeg niet dat dat onzin is. Met goede instructie en heel veel oefenen kan in twaalf weken veel worden bereikt. Je vraagt je alleen af waarom zoiets op school niet kan. Natuurlijk, je moet niet alles op het onderwijs afschuiven. Maar rekenen en taal…. En als die bijles toch nodig is, wie kan die dan betalen?

Ik lees op Twitter veel onrust over het Corona virus. Dan gaat het niet alleen om de gezondheid. Maar ook om de vraag of buitenlandse reizen van scholen wel doorgang moeten vinden. Er worden er verschillende afgezegd. Naar Italië, Spanje, Engeland, Schotland, Frankrijk, India en China. Je vraagt je bijna af of er nog landen zijn waar kinderen niet onder schooltijd cultuur gaan opsnuiven.  Niet voor niets stelt stichting leergeld dat de school les moet geven en geen reisbureau is. Want wie kan die reizen betalen?

Terecht of onterecht, er wordt veel gesproken over de noodzaak om nog meer in het onderwijs te investeren. Wie even de moeite neemt om de feiten te checken weet het snel. Er is de afgelopen decennnia steeds meer en meer in het onderwijs geïnvesteerd. Ook in tijden van crisis. Zelf ben ik alweer een tijdje uit het onderwijs. Maar als ik de geluiden uit het veld hoor, is het er de laatste jaren niet beter op geworden. En zijn de verschillen tussen leerlingen met en leerlingen zonder een goede startpositie groter geworden.

Het is van alle tijden en alle culturen. Kinderen van ouders met een dikke portemonnee hebben betere kansen in het leven dan kinderen die dat geluk niet hebben. Maar zouden scholen niet de dure plicht hebben zich juist in te zetten voor kinderen die dat het hardst nodig hebben? En alle aandacht moeten richten op het geven van excellente lessen en goede oefenstof voor alle kinderen? Niet iedereen kan bijles betalen. En al helemaal niet alle kinderen kunnen zich dure buitenlandse reizen veroorloven. Corona of niet, gaat goed onderwijs niet over het maken van verschil in de klas?

Posted in: Uncategorized