ADHD-markt

Posted on 3 maart 2020

4


Op dinsdag 24 maart is het zo ver. Dan organiseert men in Bemmel een heuse ADHD-markt. Dat is een markt voor mensen met ADHD en hun omgeving. Er is niet per se iets mis met het organiseren van dit soort bijeenkomsten. Het uitwisselen van ervaringen kan nuttig en prettig zijn. Toch houd ik een bijzonder gevoel over aan zo’n markt voor ADHD’ers. Alsof je diagnose je identiteit bepaalt. Terwijl je diagnose maar een heel klein deel van wie je bent uitmaakt. Maar dat is niet het enige dat me een beetje dwars zit.

Op de markt krijg je veel informatie en gezelligheid. En kun je kennismaken met ondersteunende organisaties zoals MEE Gelderse Poort, Indigo, Gezinsondersteuning, Jongeren coaching en Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), Project GO, Rijnstad schoolmaatschappelijk werk, ABC Bemmel, Rio-Zorg, Pro Persona, Karakter, Orthopedagogen OBC Huissen, Abo-ondersteuning, Buurtgezinnen, Driestroom, Kind en meer, Passend wijs, Jeugdconsulenten WMO, Uniek Sporten, Mindfulness, Land van Zin en Zijn, Zorgboerderij de Groote Locht, WeDoCare, Marant, Pluryn, IB’ers van scholen etc. Een hele lijst aan instellingen en ondernemers.

Dat mensen met een diagnose soms hulp of ondersteuning nodig hebben dat snap ik. Dat er instellingen en bedrijven zijn die graag die hulp willen leveren begrijp ik ook. Maar als ik de lijst van ondernemers met wie kennis gemaakt kan worden zie, denk dat het risico levensgroot is dat een markt voor mensen met ADHD, door zorgondernemers gebruikt wordt om klanten te werven. Voor mij is de zorg geen echte markt. Ik zie mensen met een diagnose niet als patiënt. Een diagnose is geen identiteit. En mensen met een diagnose horen niet gezien te worden als verdienmodel. Maar laten we niet naïef zijn. Lichte zorg voor kinderen is een groeimarkt. Er wordt goud geld in verdiend.

Posted in: Uncategorized