Hoe laat ik de gemeente betalen?

Posted on 11 februari 2020

1


Als je denkt dat je alles wel gezien hebt, kun je je toch nog verbazen. Af en toe krijg je een tip die de wenkbrauwen doet fronsen. Dat bedrijven die ‘zorg’ verlenen nadenken over manieren om geld te verdienen, dat wist ik wel. Dat ze complete handleidingen over hoe zaken gepresenteerd kunnen worden als jeugdzorg op hun site zetten, wist ik niet. Compleet met de juiste benamingen en codes.

Wie zijn kind aanmeld bij een groot bedrijf voor buitenschoolse opvang in het midden van het land, gaat er mee akkoord dat het kind automatisch wordt opgenomen in de zogenaamde verwijsindex. Of er nu een probleem is of niet, kinderen worden standaard behandeld als kinderen met een zorgvraag. Dat is geen probleem hoor. “Wanneer er geen (ernstige-) zorgen zijn rondom uw kind, blijft het slechts bij een registratie in de Verwijsindex. Dit heeft verder geen enkele gevolgen voor u of uw kind en is ook niet door andere professionals terug te vinden.” Een hele geruststelling.

Het bedrijf biedt tal van begeleidings- en ontspanningsmogelijkheden voor kinderen. Na school, maar ook op zaterdagen en in de vakanties. Dat is allemaal niet goedkoop. Maar, gelukkig betaalt de gemeente. Dat staat duidelijk op de site. En dat is gemakkelijk te regelen. In een helder overzicht staan precies de juiste termen en begrippen die bij een goede aanvraag gebruikt moeten worden zodat ze worden gehonoreerd. En, om het de beoordelend ambtenaar of lid van het wijkteam gemakkelijk te maken, staan de juiste declaratiecodes er vast bij. Het moet gezegd worden. Aan bureaucratie hebben ze een broertje dood.

Voor kinderen waarvan nog niet duidelijk is of en wat ze mankeren is er ook een oplossing. Professionals van het bedrijf bieden namelijk observatie- en screeningsdiagnostiek, eventueel aangevuld met een gesprek of een aanvullend testje. Op deze manier kunnen kinderen snel de juiste hulp krijgen. Hulp die andere professionals van het bedrijf dan weer kunnen bieden in de vorm van bijvoorbeeld sport- of thuisbegeleiding. Dat is nog eens goed ondernemerschap. Je bedrijf als vindplaats van problemen waar je zelf oplossingen voor verkoopt.

Het is een leerzame website. Het legt mooi de verdienmodellen van commerciële bedrijven bloot. En gemeenten die een contract hebben met dit bedrijf stuur ik uiteraard de link. Ik denk niet dat er illegale dingen gebeuren. Ik denk zelfs dat ze daar goed zijn voor kinderen. Maar de site laat wel zien hoe, op kosten van het gemeentelijk budget voor jeugdzorg, commerciële bedrijven vrij gemakkelijk geld kunnen verdienen. Illegaal is het niet. Maar is dit de bedoeling?

 

Posted in: Uncategorized