Het water staat de gemeente Hoogeveen aan de lippen. Daarom gaan ze de grenzen van de wet opzoeken. Dat staat in een brandbrief en in dit artikel van Binnenlands Bestuur. Ieder jaar stijgt de vraag naar jeugdzorg met zo’n zeven procent. En dat heeft verwoestende gevolgen. Allereerst op de gemeentelijke reserves. Maar nu die leeg dreigen te raken komen voorzieningen als theaters en bibliotheken in gevaar.
Om dit alles op te lossen wil Hoogeveen de grenzen van de wet opzoeken. Daarnaast wil de gemeente zaken als huiswerkbegeleiding niet meer vergoeden. Het staat er echt. De gemeente Hoogeveen betaalt nu dus huiswerkbegeleiding alsof het gespecialiseerde jeugdzorg is. Dat mag natuurlijk. Maar huiswerkbegeleiding was nooit in de geschiedenis, waar dan ook op aarde, zorg waar een overheid voor betaalde. Gemeenten hebben daar ook helemaal geen geld voor gekregen.
Even surfen op het internet leert ook dat het aantal kindercoaches de laatste jaren exponentieel is toegenomen. Maar daarvoor geldt hetzelfde. Ik beweer niet dat deze mensen slecht werk leveren. Helemaal niet. Maar ik beweer wel dat het nooit de bedoeling was dat dit soort lichte hulp door gemeenten vergoed zouden worden alsof het jeugdzorg is. Het mag wel natuurlijk. Dat heet gemeentelijke beleidsvrijheid. Maar het hoeft echt niet.
In de jeugdwet staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp. Zonder echt te definiëren wat die hulp dan precies in zou kunnen houden. Daar is toen bewust voor gekozen. Want zo’n ruime definitie biedt gemeenten maximale beleidsvrijheid. Als een gemeente er voor kiest om iedere aanvraag, hoe licht ook binnen de definitie van ‘zorg’ te laten vallen, snap ik wel waar die zeven procent groei per jaar vandaan komt.
Hoogeveen heeft een groot financieel probleem. Daar wil ik niks aan af doen. Maar ik heb, na het lezen van het artikel in Binnenlands Bestuur wel een tip. Ga met de gemeenteraad in gesprek en beschrijf in een verordening nauwkeurig wat zorg is en waar ouders of scholen echt zelf voor aan de lat staan. Wie doet wat hij deed, maar nog een heleboel meer, die komt sowieso geld te kort. Ik denk niet dat alle tekorten op die manier weg te werken zijn. Maar een deel zeker wel.
connykerkhofconny
22 januari 2020
Ik las vanmorgen inBNdeStem dat je je namens het CDA hebt ingezet voor mensen met schulden! Geen huisuitzettingen en 2e kans geven. Met jouw inzet ben ik erg blij! Groet, Conny Kerkhof
Verstuurd vanaf mijn iPhone
>
Cor Strik
22 januari 2020
Beste René,
Ook hier lijkt wederom dat de gemeente een ernstig gebrek aan kennis en visie heeft opgebouwd sinds 2015 hoe prioriteiten te stellen binnen de bestuurlijke vrijheid. De aansturing van specialistische jeugdzorg vraagt specialistische kennis en daar lijkt een chronisch gebrek aan bij gemeentes. Zelfs in een sociale gemeente zoals Nijmegen zijn het momenteel de ambtenaren die de lvb indicaties van de cliënten in verblijf (lees: dit zijn de kwetsbaarste kinderen van onze samenleving!!) afschalen van een lvb 3 naar een lvb 2 om hun huishoudboekje op orde te krijgen. Een ambtenaar op de stoel van een orthopedagoog of hoofdbehandelaar!Is dit niet de wereld op zijn kop? Ik hoor het graag van jou als ik iets mis of niet zie!
Dat jeugdzorg een ondankbaar domein is en dat de rendementen hiervan enkel op lange termijn en op andere domeinen te meten zijn weet jij ook. Maar ik zei Minister de Jonge afgelopen maandag in Oss dat we de helft van de problemen in jeugdzorg met gezond boeren verstand op kunnen lossen. Het landschap heeft echt collectieve statements en kaders nodig vanuit VWS, VNG, NJI etc van do’s en don’ts want ze weten het soms echt niet meer!
Wij als zorgaanbieder zien de worsteling van veel gemeentes, die nu meer en meer dure externe jongens in gaan huren om orde op zaken te stellen, omdat ze zelf door de bomen het bos niet meer zien. De perverse prikkels die ze meer en meer inzetten zijn soms bizar!
Ook de regio indeling die onlangs door minister de Jonge werd aangekondigd als de oplossing zal niet altijd heil gaan brengen. De accountmanagers van NOB schamen hun ogen uit de kop voor wat hun collega’s de beleidsmedewerkers een puinhoop hebben gemaakt van de transformatieopdracht!!
De financiële kosten door bureaucratie en administratie die dit alles mee heeft gebracht is niet meer in te schatten, zowel aan de gemeentekant als bij de zorgaanbieder!
Jij opperde onlangs dat we terug moeten naar enkele aanbieders ipv tig…. Enig idee hoeveel tijd en geld er gaat zitten om een inkoopcombinatie op te zetten? Niet dat het niet werkt hoor, maar is dit écht wat we in 2015 voor ogen hadden ?? M’n handen jeuken, zou bijna naar den haag willen verhuizen! Maar ja welke partij moet ik dan gaan vertegenwoordigen… Tot binnenkort, dan praten we verder;-)
PS Kun je iets daadkrachtigs aan het dyslectie landschap doen of misschien beter zwijgen en richt je op wat wellicht nog belangrijker is of gaat worden! Het voorkomen van zorgconsumenten, want dat zijn we aan het doen als we die kwestbare groep niet zo veel als mogelijk op eigen benen krijgen!
Cor
Peter
22 januari 2020
Mee eens: de overheid moet niet betalen voor bijles/huiswerkbegeleiding.
Het omgekeerde dient echter óók niet zo te zijn: ouders die mij als eigenaar van een (drukke !) bijlespraktijk betalen om het niveau van hun kind in het ondermaatse basisonderwijs te op te krikken.
Ca. 90 % van mijn bijlesleerlingen heeft helemáál geen “leerprobleem”, maar is slechts slachtoffer van “didactische verwaarlozing”.
Luc Koning
22 januari 2020
Ik heb onderzoek gedaan onder de 10 grootste gemeenten, 15 gemeenten in Overijssel en 25 in Gelderland m.b.t. de door de gemeenten betaalde dyslexievergoedingen. Dat werd begroot op 40 à 50 miljoen en zit al ruim boven de 90 miljoen in 2018 en nog meer in 2019. Het opvallende is dat zeker de helft van die gemeenten geen verslag opvraagt van de effecten van di behandelingen. Men heeft daar geen interesse voor en volgt blind het NKD zonder te weten wat er op dit moment aan de hand is m.b.t. de dyslexie. Dyslexie is een onderwerp van het onderwijs en niet van de zorg. Zie daarover dit artikel op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/dyslexie-wat-het-deel-1-van-10-delige-serie-luc-koning/