Paal en perk aan exorbitante winsten

Posted on 15 juni 2019

6


‘De gemeente Almelo gaat paal en perk stellen aan de enorme winsten van sommige zorgbureaus.’ Dat schrijft RTV Oost. Wethouder Van Mierlo (CDA) onderzoekt de mogelijkheden om daar in de lokale verordening een maximum aan te stellen. Dat is mooi. En dat is hard nodig. De meeste bedrijven maken een bescheiden winst. Maar bedrijven waarvan de helft van de omzet winst is, komen ook voor. En daar moet een einde aan komen. Ik wil ook zo’n norm. Maar dan landelijk. 

Kijk, dat een bedrijf winst moet kunnen maken dat vindt vrijwel iedereen. Maar dat er grenzen zitten aan wat mogelijk is zonder dat het ten kostte gaat van de zorg is ook wel duidelijk. Een beetje rondvragen leert dat een zorgbedrijf dat tien procent winst maakt, het financieel al heel erg goed doet. Maar heel veel meer mag dat niet zijn. Dan gaat het ten koste van personeel of cliënten. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Natuurlijk ben ik ook niet gek. Er zijn veel meer manieren om zorggeld uit een bedrijf te sluizen. Je kunt met je bedrijf leningen verstrekken aan je broer die daarmee een pand koopt. Dat pand huur je met je bedrijf weer terug voor een mooi bedrag dat een stuk hoger is dan de rente die je broer moet betalen. Jij blij en je broer blij. Het deugt van geen kanten. Toch kan het als we niet opletten allemaal. Maar het vaststellen van een norm voor maximale winst is al een goed begin.

De zorg is te belangrijk om over te laten aan cowboys. Ik ben voor een strenge selectie van bedrijven waar je als gemeente zaken mee doet. Veel informatie over bedrijven staat gewoon online. Die kun je als gemeente gewoon gebruiken. Zo ken ik een bedrijf dat met een omzet van bijna 400.000 euro ruim 200.000 euro winst maakt. Er deugt nog veel meer niet aan dat bedrijf. (Maar dat komt in een andere blog). Als gemeente wil ik in zo’n geval zonder verder onderzoek kunnen zeggen: ‘Met jullie doe ik geen zaken.’ Ik vraag de minister om zo’n norm. Ik ben benieuwd.

 

Posted in: Uncategorized