Probeer het nu, betaal later

Posted on 14 maart 2019

0


Tijdens mijn werkbezoek aan Zweden heb ik het leren kennen. Maar nu word ik er dus ook In Nederland mee geconfronteerd. “Kies Klarna bij het afrekenen.” Wilt u achteraf betalen? (Pay later) Dat kan! Wilt u gespreid betalen? (Slice it) Dat kan! Betaal ‘smooth’ met Klarna, en bepaal zelf op welke manier. Het klinkt geweldig. En dat is het ook. Voor Klarna dan. U betaalt een forse rente.

Het is niet verboden. Dat klopt. Maar ik vind eigenlijk dat het niet deugt. Klarna verleidt mensen tot de aankoop van spullen men niet kan betalen. En splitst hen onder de noemer ‘smooth’ en ‘bepaal zelf hoe u wilt betalen’ ook een krediet in de maag.  Stel u wilt iets kopen voor 100 euro. Maar u heeft geen 100 euro. Dan koopt u het toch. En beslist u te betalen in 12 maandelijkse termijnen. Dat kan zonder problemen. U betaalt dan wel 13,8% rente. En als u vergeet te betalen, dan wordt het pas echt duur.

Het is waar. Het is even zoeken. Maar alle informatie staat op de site van Klarna. Inclusief rekenvoorbeelden. Alleen zijn die op onverklaarbare heel wazig en in veel kleinere letters weergegeven dan alle grote voordelen die betalen met Klarna zou hebben. Ik geef het toe. Ik ben ouderwets. Maar ik vind dat een mens zou moeten sparen voor hij iets kan kopen. En ik vind de koppelverkoop van product en krediet op zijn zachtst gezegd discutabel.

 

 

Posted in: Uncategorized