Dubbele achternaam

Posted on 30 januari 2019

3


Gisteren is een motie van D’66 aangenomen die het mogelijk moet maken dat kinderen de achternaam van beide ouders dragen. Een kind is tenslotte niet van een ouder alleen. Dus waarom zou dat geen goed idee zijn? Er zijn wel meer landen waar dit mogelijk is. Misschien is deze motie geen oplossing voor een probleem. Maar schadelijk is het zeker niet. Of zitten er onvermoede kantjes aan waar misschien beter naar gekeken moet worden?

Stel dat het mogelijk zou zijn geweest dat mijn ouders mij een dubbele achternaam hadden gegeven. Ik zou dan René Peters-Goudsmits hebben geheten. Of Goudsmits-Peters, dat kan ook. Ik denk dat mijn ouders daar wel zonder ruzie uit zouden zijn gekomen. Stel daarbij dat mijn vrouw ook een dubbele achternaam had gehad. Zou onze dochter dan vier achternamen hebben gekregen? En hoe zit dat dan met volgende generaties?

Nee, zo lees ik in een interview met een initiatiefneemster, dat is niet de bedoeling. Twee achternamen is wel het maximum. Er zal in dat geval gekozen moeten worden. Dus als Jan De Vries-Klaassen trouwt met Piet Olieslager-de Jong, dan heet hun kind dus Ilse De Vries-Olieslager, Of Klaassen-Olieslager of De Vries-de Jong of de Vries-Klaassen of Olieslager-de Jong. buiten het feit dat het niet meer duidelijk is waar Ilse vandaan komt, welke keuze Jan en Piet ook maken, hoe zal de rest van de familie reageren? Welk deel van de familie schrappen ze actief uit de vernoeming van Ilse?

Maar het wordt nog mooier. (Ik heb me nog niet eens afgevraagd wat er gebeuren moet met de achternaam van de biologische moeder van Ilse.) Hoe gaat het broertje van Ilse heten? Krijgt hij dezelfde achternaam als zijn zus? Of wordt er, om de familieruzie die is ontstaan door de keuze voor de achternaam van Ilse, dit keer gekozen voor een verwijzing naar de andere kant van de familie? En heeft Ilse De Vries-Olieslager een broertje met de naam Klaassen-de Jong? De keuze voor een dubbele achternaam is misschien toch niet zo’n goed idee?

Posted in: Uncategorized