Een echte fan (Feyenoord – Ajax)

Posted on 27 januari 2019

1


Mijn neefje (twee meter in het vierkant) is net als de rest van zijn gezin fan van Feyenoord. Ik kan dat als Brabander wel waarderen. Oké PSV is veel meer mijn club natuurlijk. Maar Feyenoord is geen Ajax hè. En Feyenoord fan ben je niet voor de lol. Met zijn vader, zus en broer heeft hij al jaren een seizoenskaart. Hij mist geen wedstrijd en kan uren over voetbal kletsen. Heel af en toe neem ik hem mee naar een wedstrijd. Van Top Oss bijvoorbeeld. Of afgelopen week de bekerwedstrijd van Feyenoord thuis tegen Fortuna.

Het is leuk met hem te appen. Domme grapjes over Feyenoord, Ajax en PSV. En meestal staat hij aan het verkeerde eind van het hout als je begrijpt wat ik bedoel. Als Feyenoord wint van PSV (En helaas komt dat nog best vaak voor) krijg ik het voor de kiezen. Wie kaatst kan de bal verwachten. En zo hoort het ook natuurlijk. Via de gemeente Rotterdam kon ik aan kaartjes komen voor de bekerwedstrijd Feyenoord tegen Fortuna. Of hij mee wilde. Nou zeker wel natuurlijk. De wedstrijd was niet best. De sfeer was geweldig.

”Kom, Rene, de Kuip is toch een geweldig stadion?” “Dat kan ik niet ontkennen. De metalconcerten die ik er heb bijgewoond waren geweldig inderdaad.” “Komop man, de Kuip is het mooiste stadion van Nederland.” “Kijk eens om je heen neef. Het lekt hier in deze oude tent. Het stadion van PSV of NAC Breda is veel mooier. Wanneer gaan ze nu eens bouwen aan dat Feyenoord-City.” “Hier hebben legendes gespeeld op deze heilige grond hoor.” “Tsja hier speelde Josef Kiprich, de tovenaar van Tatabanya. In Eindhoven speelde Romario.”

De overige gasten in de gemeentelijke loge zullen wel een beetje hebben moeten wennen. Maar bij iedere goede bal van Feyenoord stond hij op de banken te schreeuwen zoals het hoort. En bij iedere slechte bal van Vilhena (dat blinde paard, waarom vindt iedereen hem zo goed. Hij is nog slechter dan St Juste.) slaat hij moedeloos de handen voor de ogen. Het kan mijn verbeelding zijn. Maar bij een mooie goal van Van Persie zie ik zijn ogen een beetje vochtig worden.  Hij geniet. Ik niet minder.

”Blij dat we gewonnen hebben,” zegt hij. “Maar als we tegen Ajax zondag ook zo spelen gaan we er gierend op. “Zondag winnen jullie met 4-1”, zeg ik. “Al ben ik niet zo goed in voorspellen. Want ik heb bij de pool net een gelijkspel ingevuld. En pas winst van Feyenoord na strafschoppen.” “Als dat gebeurt kom ik een taart naar Oss brengen. In het echt.” Vanmiddag zat ik een beetje te werken met radio langs de lijn op mijn oren. Feyenoord wint met 6-2 van Ajax. Goed voor PSV. Maar buiten dat, wat gun ik het mijn neef en al die andere supporters van Feyenoord. Feyenoord fan ben je tenslotte niet voor de lol. Vandaag zeker wel. En laat die taart maar komen.

Posted in: Uncategorized