Met de paplepel ingegoten?

Posted on 20 januari 2019

1


Eens in de twee weken komt na de mis een groep mensen bijeen in café Govers in Geffen. Aan de zogenaamde stamtafel bespreken zij het wel en wee van Geffen en haar inwoners. En voorzien ze iedereen gewild en ongewild van advies. Het is een mooie club. Ik ben er vaker te gast geweest. En ze hebben me in Den Haag op een tegenbezoek getrakteerd. Vandaag was de 500e bijeenkomst van deze stamtafel. Een mooie bijeenkomst.

Het was voller dan normaal in het rond deze tijd toch altijd gezellige café Govers. En met reden. Zo’n jubileum van de stamtafel is niet niks. Mensen werden ontvangen met koffie en een gebakje. Dat doet het altijd goed. In de woorden van de dagvoorzitter werd het, zoals altijd, een gezellige chaos. Maar, zoals vaker, wel een chaos met een serieus randje. En daar is niks mis mee.

Voor het eerst dit jaar deelde de stamtafel een trofee uit voor jong Geffens talent. Want de jeugd heeft de toekomst. En zonder actieve jeugd en een sterk verenigingsleven is ook Geffen niet veel meer dan een verzameling huizen met mensen die elkaar nauwelijks kennen. En dat kan de bedoeling niet zijn. Vandaar dat ook gesproken werd over het belang van het betrekken van de jeugd bij het dorp.

Het was voor iedereen duidelijk. Actief zijn dat krijg je met de paplepel ingegoten. Mensen die actief zijn sporen hun kinderen aan zich ook in te zetten voor het dorp. In die zin krijgen mensen de leefomgeving die ze verdienen. Voor de zoveelste keer was ik onder de indruk van Geffen. Een dorp waar men begrijpt dat het alleen niet gaat. En waar men ook de jeugd de ruimte laat zich te ontwikkelen en het stokje actief over te nemen. Stamtafel; op naar de volgende 500. Bij dat jubileum hoop ik weer te worden uitgenodigd. Ik kom zeker.

Posted in: Uncategorized