Onderwijs of commercie

Posted on 17 januari 2019

1


Met enige regelmaat ontvangen wij als ouders mailtjes van de school van onze dochter. Meestal staat daar nuttige informatie in. Soms doet de inhoud me de wenkbrauwen fronsen. Wat dacht u van deze. “Geachte ouder / verzorger, deze informatie stuur ik u namens Lyceo huiswerkbegeleiding”. Om vervolgens reclame te maken voor een commercieel bedrijf dat onze dochter de toetsweek door moet slepen. Dat is toch raar?

Noem me ouderwets. Maar het is toch de school die er voor moet zorgen dat onze dochter goed genoeg is voorbereid op toetsen? Natuurlijk moet ze huiswerk maken. Maar in principe zou ieder kind in staat moeten zijn dat ook thuis te doen. Als er commerciële bedrijven nodig zijn als noodzakelijke aanvulling op het onderwijs, dan zegt dat volgens mij iets over de kwaliteit van dat onderwijs.

Maar misschien zie ik het verkeerd. En biedt de school gewoon een extra service aan een bevriend bedrijf. Dat is aardig. Maar ook erg vreemd. Ik zit helemaal niet te wachten op reclamemateriaal in mijn mailbox. En zeker niet met een aanbeveling van de school erbij. Er zijn wel meer bureautjes voor huiswerkbegeleiding. Krijg ik daar binnenkort ook mailtjes van?

Eigenlijk vind ik het nog erger. Huiswerkbegeleiding is niet goedkoop. Ouders met een smalle beurs kunnen dat niet betalen. De school jaagt hen al op kosten door een laptop of zogenaamd ‘device’ verplicht te stellen. En door geld te vragen voor een scala aan buitenlandse reizen en activiteiten. Allemaal leuk en vast nuttig. Al ben ik van dat laatste niet automatisch overtuigd. Het brengt me wel op een idee.

Als de school reclame maakt voor een commercieel bedrijf dan krijgt ze daar vast geld voor. Het beschikbaar stellen van een database van potentiele klanten inclusief een ronkende aanbeveling, dat levert veel geld op. Ik stel voor dat de school dat geld gebruikt om kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen gratis huiswerkbegeleiding te bieden. Het blijft een vreemde actie. Maar in dat geval zal ik er niet meer over mopperen.

Posted in: Uncategorized